Gradonačelnik Janjić: namera grada je da proširi Dnevni centar ''Naša priča''

Grad Zrenjanin i Osnovna i srednja škola "9. maj" imaju nameru da prošire kapacitete Dnevnog centra za boravak mladih sa posebnim potrebama "Naša priča", rečeno je prilikom današnje posete toj ustanovi gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića, njegovog zamenika Saše Santovca, pomoćnika gradonačelnika Duška Radišića, člana Gradskog veća za resor obrazovanja Slaviše Vlačića i načelnice Odeljenja društvenih delatnosti u Gradskoj upravi Olivere Lisice.
 
 
Direktorka škole "9. maj" Snežana Oluški kazala je da je lokalna samouprava u velikoj meri izašla u susret ovoj obrazovnoj ustanovi i obezbedila joj prostor za potrebe Dnevnog centra, o kojem je ranije samo mogla da sanja.
- Do pre godinu i po dana jedanaestoro korisnika bilo je smešteno u objektu u Ulici Jug Bogdana, u prostoru nekadašnjeg "Maštali šta", gde je grad plaćao zakup. Sada smo, međutim, u zgradi okruženoj sa jednim hektarom zemljišta, što pruža puno potencijala za razne aktivnosti korisnika – istakla je Oluški, dodajući da se u Dnevnom centru sada nalaze 34 korisnika.
 
 
Ipak, i ovaj prostor tesan je za potrebe Centra, čime je za sada ograničen broj korisnika. Pošto postoje realne potrebe da se prošire kapaciteti, lokalna samouprava i škola "9. maj" će, kako je najavljeno, učiniti sve da se to pitanje što pre reši.
- Nadamo se da ćemo u narednom periodu obezbediti veći deo prostora i poraditi na onim ciljevima koje smo zacrtali pre nekoliko godina, kada smo ušli u ovu priču. Škola se bavi obrazovanjem dece, kako predškolskog, tako i osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, a opredelili smo se da u budućem periodu proširimo dnevni i otvorimo radni centar. On bi omogućio da se dnevni centar sam izdržava, da ne očekujemo veliku finansiju podršku grada, već da upravo korisnici budu korisni članovi društva, čime bi raslo i njihovo samopoštovanje – objasnila je Oluški.
 
 
Ona je najavila da je u planu i otvaranje kuća za stanovanje uz podršku, što bi bilo vrlo specifično, jer bi mladi ljudi, njih četvoro – petoro u grupi, koji su prilično samostalni, mogli da vode domaćinstvo, i to uz pomoć stručnog osoblja, odnosno negovateljica, radnih terapeuta, defektologa i vaspitača.
 
Gradonačelnik Janjić je naglasio da Grad Zrenjanin ovu priču ne podržava samo deklarativno, nego i konkretnim potezima.
- U pitanju je ambiciozan projekat. Dnevni centar se trenutno prostire na 180 kvadrata, ali hoćemo da ga proširimo. Postoje mladi sugrađani kojima je potrebna ovakva vrsta tretmana, a postoje  i društveno odgovorne kompanije spremne da nam pomognu u opremanju prostora – istakao je Janjić.
 
 
Upravo zrenjaninski preduzetnici okupljeni oko poslovnog udruženja ZREPOK nedavno su omogućili sadnju voćnjaka u krugu Dnevnog centra. Ukupno je, na površini od 2000 kvadratnih metara, zasađeno 320 sadnica i postavljen zalivni sistem, tako da će korisnici Centra biti radno angažovani u prirodi i na najbolji način  u praksi potvrditi da su istaknuti primer inkluzivne prakse.
 
Dnevni centar "Naša priča" smešten je u objektu u gradskom vlasništvu, u naselju "Zeleno polje" i formiran je s ciljem da obezbedi dnevni smeštaj za mentalno nedovoljno razvijene osobe koje završavaju školovanje u Osnovnoj i srednjoj školi "9. maj". U objektu su potpuno opremljene dve prostorije za boravak i aktivnosti korisnika, kuhinja, sanitarni čvor, a površina okolnog prostora od preko jednog hektara omogućava i uvođenje dodatnih sadržaja u narednom periodu.