Gradonačelnik na gazdinstvu Čorba Petera: uskoro konkurs za dodelu još 30 visokokvalitetnih junica

Porodično gazdinstvo Čorba Petera, odgajivača goveda iz Mužlje, posetili su danas gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i direktorka Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin Kristina Salapura. Čorba je vojvođanski rekorder u proizvodnji mleka, višegodišnji dobitnik nagrada na poljoprivrednim sajmovima i izložbama i jedan od 42 stočara na teritoriji Grada Zrenjanina koji su prošle godine dobili dve steone junice simentalske rase, u akciji koja će uskoro biti nastavljena. 
 
 
On ne krije zadovoljstvo što je, uz 30 grla koja poseduje, dobio priliku da uzgaja i ove junice koje su i premašile njegova očekivanja u pogledu količine i kvaliteta mleka koje daju.
- Zahvalan sam Gradu Zrenjaninu što na ovakav način podržava stočare i slobodno mogu da kažem da su ove junice najbolje koje imam. Jedna je startovala sa 22 litre, a druga sa 29 litara mleka. U odličnoj su kondiciji i smatram da će biti podstrek za sve stočare koji su ih dobili da se ozbiljnije pozabave proizvodnjom koja je u krizi, a kvalitetna grla svakako će doprineti oporavku stočarstva. Nije nimalo lako baviti se ovim poslom, jer stoka zahteva brigu svih 365 dana u godini, i ujutro i uveče, i leti i zimi - kaže Čorba i dodaje da za predstojeći Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu priprema i jedno iznenađenje.
 
 
- Iz ove štale sigurno će ići dve krave i tri junice, a uz njih će biti i nešto što još uvek ne bih otkrivao, ali smatram da to do sada nije viđeno na sajmu - navodi prošlogodišnji osvajač pehara novosadskog sajma za izloženu kolekciju junica simentalske rase i zlatne medalje za jedno od izloženih grla. 
 
U poseti gazdinstvu Petera Čorbe danas je boravio i Branko Stepanov, saradnik za stočarstvo Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin, koji je rekao da uvođenje visokokvalitenih simentalskih junica u štale predstavlja pomak u stočarskoj proizvodnji u Zrenjaninu, na čijoj teritoriji se ukupno uzgaja oko 1400 grla simentalki. 
- Mi se danas nalazimo u domaćinstvu stočara poznatog po vrhunskoj proizvodnji nekoliko godina unazad. Njegova prosečna proizvodnja je preko 8.500 litara u standardnoj laktaciji i sa izuzetno kvalitetnim mlekom. Ovde je sve podređeno proizvodnji mleka i dobrobiti životinja, tako da nema oscilacija u proizvodnji u toku godine i samo u takvim uslovima genetski potencijal uvoznih grla može da dođe do izražaja - naveo je Stepanov i dodao da se i drugi stočari koji su dobili junice iz Austrije pohvalno izražavaju i o kvalitetu grla i o samoj akciji koju je Grad Zrenjanin na ovaj način realizovao.   
 
 
Gradonačelnik Janjić najavio je nastavak aktivnosti Grada Zrenjanina u oblasti poljoprivrede i dalju pomoć proizvođačima.
- Mi smo u toku 2015. i budžetom za 2016. godinu značajna sredstva izdvojili za pomoć poljoprivrednicima, ne samo ratarima i ovo je primer kako smo konkretno pomogli stočarima, čije smo četrdeset dve štale napunili sa 60 steonih junica simentalske rase. To se pokazalo kao veoma dobar potez i vrlo brzo ćemo raspisati konkurs za dodelu još 30 grla. Naravno, u razgovoru s našim poljoprivrednicima došli smo do zaključka da treba pomoći i pčelarima, da treba nastaviti s akcijama pomoći ratarima, kroz uređivanje atarskih puteva, uređivanje kanala za navodnjavanje, odvodnjavanje, bušenje bunara, sve s ciljem intenziviranja proizvodnje u samim atarima. 
 
On je najavio i zajednički nastup zrenjaninskih izlagača na novosadskom poljoprivrednom sajmu.
- Prethodnih godina pomagali smo našim stočarima da nastupe na sajmu, a ove godine ćemo pokušati da nastupimo zajednički, znatno šire i organizovanije, da pokažemo šta mi ovde u Zrenjaninu radimo u ovoj oblasti - naglasio je Čedomir Janjić.