Gradske stipendije najuspešnijim đacima i studentima

U Baroknoj sali Gradske kuće, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić danas je uručio 55 stipendija učenicima i studentima za postignute izuzetne rezultate za školsku 2015/16. godinu.
 
 
Visina novčanih sredstava koja se dodeljuju učenicima srednjih škola iznosi 5.400,00 dinara, a studentima 8.400,00 dinara, na mesečnom nivou. Novčana sredstva se dodeljuju za školsku godinu, a isplaćuju se u 9 (devet) mesečnih rata.
 
Grad je ove godine izdvojio 9 miliona dinara za ovu namenu, napomenula je načelnica Odeljenja društvenih delatnosti u Gradskoj upravi Olivera Lisica:
- Stipendiramo 24 učenika srednjih škola, 28 studenata, plus još 3 studenta sa invaliditetom. Ono što želim posebno da napomenem jeste to, da je jedan deo ovog konkursa otvoren tokom cele godine, da se odnosi na stručno usavršavanje, na učešće na olimpijadama znanja, na takmičenja u zemlji i inostranstvu, tako da bih ovom prilikom pozvala učenike i studente koji ispunjavaju ove uslove da se prijave i dobiju pomoć za rad i dalje napredovanje - objasnila je Lisica.
 
 
Ona je dodala da je jedan od uslova za dobijanje mesečne stipendije prosek, za studente iznad 9, što se nije odnosilo na studente sa invaliditetom, a za đake je bilo potrebno da imaju odličan uspeh, ali i da imaju učešće na takmičenjima koje je organizvalo nadležno ministarstvo. Uslov za deo konkursa koji je otvoren tokom cele godine nije uspeh, već dodatno angažovanje, osim školskih aktivnosti.
 
 
Prema rečima gradonačelnika, Grad želi da ulaže u znanje, talente i najbolje Zrenjanince, koji su i naši najbolji sugrađani:
- Pravimo ambijent da naši najbolji učenici i studenti mogu ovde da se školuju, kao i da se zaposle nakon školovanja i u tom smislu sam siguran da je Zrenjanin grad sa perspektivom- dodao je Janjić.
 
Mila Kavalić, studentkinja Tehničkog fakulteta "Mihajlo Pupin" u Zrenjaninu, već šestu godinu prima gradsku stipendiju. Ovom prilikom, ona je istakla da je presrećna što ima ovu mogućnost, jer na taj način uspeva da reši pojedine finansijske troškove kojima je izložena tokom studiranja.