Izgradnja hrama u Lazarevu - prioritet pokrivanje objekta

Parohija u Lazarevu među najmlađima je u okruženju, s obzirom da je osnovana 1999. godine. Stalnog paroha dobila je 2009. godine, a septembra 2004. godine u centru sela osveštano je zemljište za novi hram Svete velikomučenice Marine – Ognjene Marije. Temelji hrama osveštani su aprila naredne godine, a do sada su ozidani zidovi i započeta gradnja tornjeva. Uz hram su postavljena i tri zvona, 2011. godine. 
 
 
Tokom posete Lazarevu, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i njegov zamenik Saša Santovac, u pratnji predsednika Saveta mesne zajednice Radovana Tihomirovića, članova Saveta i starešine hrama, protojereja Ivana Popova, obišli su gradilište hrama i upoznali se s dosadašnjim tokom radova. 
 
 
Tom prilikom moglo se čuti da je hram možda i preambiciozno zamišljen i projektovan, s obzirom na veličinu naselja, da je monumentalnih dimenzija, te da će, kada u potpunosti bude završen, biti jedna od najvećih i najlepših crkava u Banatu. Samo tornjevi sa kupolama, kojih ima dva, trebalo bi da dosegnu visinu od 17 metara, a predviđena je i treća kupola, nešto niža. Hram je projektovao arhitekt Predrag Golubović, po uzoru na srpske srednjevekovne manastire. 
 
 
Sve to uslovilo je zastoje u gradnji i stvorilo dodatne probleme, s obzirom da dosadašnji radovi nisu konzervirani i hram trenutno ugrožavaju vremenski uslovi. Stoga je ocenjeno da treba učiniti napore i završiti radove na pokrivanju objekta i time sprečiti moguća oštećenja, a dalje aktivnosti planirati u zavisnosti od finansijskih mogućnosti. Pokrivanjem hrama on bi mogao da bude u funkciji, što je za meštane Lazareva i starešinu hrama u ovom trenutku najznačajnije.
 
 
Gradonačelnik Janjić s interesovanjem je razgledao unutrašnjost i spoljašnjost hrama, uz konstataciju da ga svakako treba staviti u funkciju i u dogledno vreme završiti s gradnjom. On je još jednom istakao da lokalna samouprava pomaže sve verske zajednice u Gradu Zrenjaninu, te da će, u skladu s mogućnostima, pokušati da pomogne i parohiji u ovom selu.