Nakon četiri godine pauze popunjeni kapaciteti farme svinja u Lukićevu

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, sa svojim saradnicima iz oblasti poljoprivrede Stojanom Kraljem i Svetozarom Stefanovim, posetio je danas farmu svinja na porodičnom imanju Kandić u Lukićevu, gde su, nakon četiri godine, kapaciteti te farme ponovo popunjeni. 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić optimista je u pogledu poljoprivredne proizvodnje i obnove stočnog fonda i najavljuje nove vidove pomoći proizvođačima. 
- Kad vidim da je jedno porodično domaćinstvo posle četiri godine pauze opet krenulo u proizvodnju, naravno da moram da budem optimista i naravno da je obaveza Grada da pomogne u skladu sa svojim ingerencijama. Ja koristim priliku da najavim da ćemo naredne nedelje krenuti sa kreditima sa subvencionisanim kamatama, kako bi omogućili našim poljoprivrednim proizvođačima da dobiju kratkoročne kredite u iznosu od 100 do 500 hiljada dinara, sa nekom minimalnom kamatom koja neće prelaziti dva procenta - rekao je gradonačelnik nakon obilaska farme u Lukićevu. 
 
 
Prema rečima Stojana Kralja, predsednika Komisije za izradu godišnjeg Programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u gradu Zrenjaninu za 2015, 2016, 2017. i 2018. godinu, i ove godine Programom je obuhvaćeno 94 stočara. 
- Oni su ispunili uslove da dobiju na korišćenje zemljište u državnoj svojini po pravu prečeg zakupa, a to je negde oko 10 hiljada hektara državnog poljoprivrednog zemljišta. Komisija intenzivno radi na godišnjem programu i očekuje se da on bude završen u zakonskom roku, do 31. marta - objasnio je Kralj. 
 
 
Rajka Kandić se, sa porodicom, stočarskom proizvodnjom bavi tri decenije, a proizvodnju je prekinula jer nije bila isplativa i donosila je samo gubitke. Sada se nada boljim vremenima za stočare, sigurnijem plasmanu mesa i većoj ceni za uloženi rad i trud. 
- Mi smo do sada utovili oko trideset hiljada svinja, a problemi su krenuli prestankom uslužnog tova sa preduzećem „Bek“. Kasnije smo radili malo sa „Galadom“, a onda smo prešli na sopstvenu režiju, kada su počeli da se nižu gubici i morali smo da stanemo. Ako na vreme stignu subvencije od strane Ministarstva poljoprivrede, to će nam značiti, da možemo da kupimo kukuruz ili prasiće, u cilju obnove proizvodnog ciklusa – kaže Kandićeva.
 
 
Na farmu ovog gazdinstva stiglo je 390 komada prasića, naredne nedelje stižu preostali, sve do popune kapaciteta farme koji u ovom trenutku iznose 510 komada. Svinje se odgajaju u savremenom, zidanom objektu, sa rešetkastim podovima, pojilicama, hranilicama i sopstvenom mešaonom i silosom za kukuruz.