Obeležavanje 70 godina od kolonizacije - svečana akademija u Narodnom pozorištu

Prijemom zvanica u Gradskoj kući od strane gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića, svečanom akademijom u Narodnom pozorištu "Toša Jovanović" i potom druženjem domaćina i gostiju u hotelu "Vojvodina", juče je u Zrenjaninu obeleženo sedam decenija od kolonizacije i doseljavanja nakon Drugog svetskog rata.
 
 
Prvi "vozovi bez voznog reda" sa kolonistima iz Bosne i Hercegovine stigli su 12. septembra 1945. godine u Banatski Despotovac, na teritoriju grada Zrenjanina. Šest dana kasnije prvi doseljenici naseljavaju se i u susednom Lazarevu, a potom u još 27 banatskih naselja, u tadašnjim srezovima Jašatomićkom, Petrovgradskom i Kikindskom, odnosno danas na teritoriji srednjebanatskog i severnobanatskog okruga. Ukupno se u Vojvodinu kolonizacijom od 1945. do 1948. godine naselilo oko 230.000 lica, a oblast predviđena za naseljavanje kolonista iz Bosne i Hercegovine obuhvatala je 38 naselja, u kojima su do tada uglavnom živele Podunavske Švabe. Doseljenicima je podeljeno 668.000 hektara obradive zemlje.
 
 
Jučerašnju proslavu organizovalo je Udruženje Hercegovaca, potomaka i prijatelja Hercegovine, čiji je predsednik Uroš Milojević mnogo puta isticao da ovdašnji živalj, koji potiče iz Hercegovine, ima dva zavičaja, da poštuje svoje pretke, ali da svom potomstvu svija gnezdo ovde, u Banatu.
- I upravo nam je zato jedan od glavnih ciljeva da međusobno spoznamo kulturu Banata i kulturu Hercegovine, da povežemo ove regione i u drugim oblastima i time doprinesemo i uzajamnom povezivanju naroda i kultura u jedinstveni srpski duhovni prostor – naglašava agilni Milojević.
 
 
Svečana akademija održana je u prepunoj sali zrenjaninskog pozorišta, u prisustvu čelnika Srednjebanatskog okruga i Grada Zrenjanina, sveštenstva Srpske pravoslavne crkve, gostiju iz opština u Republici Srpskoj, predstavnika Vojske Srbije i drugih zvanica. U programu Akademije, čiju je režiju potpisala Jasmina Stojiljković, učestvovali su eminentni dramski umetnici predvođeni glumcem i rediteljem Draganom Bjelogrlićem, istoričar dr Milan Micić, pesnik Pero Zubac, književnik Uglješa Šajtinac, publicista Stevan Bugarski.
 
 
 
Na početku svečanosti, sve učesnike i goste prigodnim rečima je pozdravio gradonačelnik Zrenjanina, Čedomir Janjić. 
 
 
Nisu, naravno, izostali ni stihovi hercegovačkog i srpskog velikana poezije, Jovana Dučića, kom je upravo Hercegovina bila česta inspiracija za pesme koje je pisao: "Znaj da je samo ona zemlja svetla gde nikad još nije pala suza srama", govorio je Dučić o svom zavičaju, baš kao što čine njegovi potomci i danas.