Održan 6. mini sajam poljoprivrede u Mihajlovu

U centru sela i prostorijama KUD "Jožef Atila" u Mihajlovu danas je održan 6. mini sajam poljoprivrede, manifestacija pokrenuta 2010. godine s ciljem da doprinese  unapređenju poljoprivredne proizvodnje, razvoju sela, kao i negovanju tradicije. Prodajni asortiman ovoga puta predstavilo je dvadesetak izlagača iz oblasti proizvodnje semena, veštačkih đubriva, poljoprivredne mehanizacije. Štand je imala i Poljoprivredna stručna služba iz Zrenjanina, na kom su posetioci sajma imali priliku da potraže savet od stručnjaka pred predstojeću setvu.
 
 
Ni ovoga puta nije izostala izložba sitnih životinja i poljoprivredne mehanizacije, a posetioci su mogli da degustiraju čvarke pripremljene na mihajlovački način, kao i paprikaš od divlje svinje. Učenici OŠ "Sonja Marinković"  organizovali su "mini vašar" u okviru sajma i ponudili svoje proizvode.
 
 
- Sve je krenulo 2010. godine jednim predavanjem iz oblasti poljoprivrede za koje je pokazano veliko interesovanje među našim proizvođačima, pa se rodila ideja za organizovanjem ovakve manifestacije – objašnjava Izabela Kiš, organizatorka manifestacije. Ona kaže da su danas u pripremu sajma uključeni, praktično, svi meštani Mihajlova, a da je fokus i dalje na informisanju i edukovanju poljoprivrednika, kako bi proizvodnju podigli na viši nivo. 
 
Sajmu su prisustvovali i državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Atila Juhas, zamenik Pokrajinskog sekretara za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Balint Juhas i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, koji su se obratili prisutnima. 
 
 
Duško Radišić je istakao značaj ovakvih manifestacija u naseljenim mestima i ponovio da je cilj lokalne administracije da svako selo na teritoriji Grada Zrenjanina, osim seoske slave, ima bar još jednu tematsku manifestaciju godišnje, što se poslednjih godina i ostvaruje. 
- Ponosni smo na Mihajlovčane što šesti put organizuju ovaj sajam koji nije samo poljoprivredni, već uspeva da okupi sve građane, civilne organizacije, učenike i predstavlja promociju sela. Drago nam je što je to sada već postala tradicionalna manifestacija, koja se svake godine unapređuje.
 
 
On je podsetio da agrarni budžet Grada Zrenjanina iznosi 430 miliona dinara, da je među najvećim u Republici Srbiji i da se iz njega finansira čitav niz akcija i projekata usmerenih ka poljoprivrednim proizvođačima. 
- Subvencionišemo kredite koje uzimaju od poslovnih banaka, omogućavamo, u saradnji s našom Poljoprivrednom stručnom službom besplatno uzorkovanje zemljišta, besplatno dodeljujemo steone junice, počeli smo prethodne godine da kopamo bunare za navodnjavanje, širimo atarske puteve, kopamo i revitalizujemo kanale. Ove godine subvencionisanje će biti prisutno u još većoj meri, a nešto što je karakteristično i interesantno za Mihajlovčane jeste što ćemo omogućiti subvencionisanje pri izgradnji plastenika, za šta će uskoro biti raspisan konkurs. 
 
 
Pomoćnik gradonačelnika najavio je i početak akcije pošumljavanja na površini  od oko 80 hektara, od kojih je dvadeset na teritoriji Mihajlova, a pomenuo je i skori završetak izgradnje fiskulturne sale pri OŠ "Sonja Marinković". 
- Ovaj objekat će doprineti ne samo razvoju sporta u selu i sportskim aktivnostima dece, već će u njemu moći da se ubuduće održavaju sve manifestacije koje se planiraju u Mihajlovu. 
 
 
Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Atila Juhas rekao je da ovakve manifestacije vredi organizovati i na njima se okupljati. 
- Ono što je možda najznačajnija poruka odavde jeste da svi posetioci, poljoprivredni proizvođači, mogu iz "prve ruke" da dobiju informacije o svim inovacijama i novim tehnologijama, bilo da je u pitanju navodnjavanje,  zaštita ratarskih kultura ili primena novih vrsta semena, i da te informacije kasnije primene u praksi i unaprede svoju proizvodnju. Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine podržavaće i dalje ovakve skupove, jer ih smatramo značajnim za razvoj poljoprivrede – poručio je on. 
 
 
Zamenik Pokrajinskog sekretara za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Balint Juhas takođe je istakao značaj sajamskih manifestacija, kako onih međunarodnih, poput novosadskog i regionalnih, kao što je zrenjaninski INOKOP, ali i lokalnih kao što je ovaj u Mihajlovu, gde poljoprivrednici mogu da se informišu i uspostave nove poslovne kontakte. Da to nije tako, ovaj sajam ne bi doživeo šesto izdanje – rekao je. 
 
On je ovom prilikom predstavio i fondaciju "Prosperitati", koju zastupa u Srbiji, i putem čije kancelarije u Zrenjaninu zainteresovani mogu dobiti informacije o uslovima konkursa koje fondacija raspisuje, a koji su u vezi sa poljoprivrednom proizvodnjom.