Otvoreni dopunjeni legati Likovne zbirke Narodnog muzeja

U Narodnom muzeju Zrenjanin, u ambijentu rekonstruisane stalne postavke danas su svečano otvorene prostorije u kojima su predstavljeni legati Likovne zbirke. Gosti zrenjaninskog muzeja tim povodom bili su Aleksandra Fulgosi, pomoćnica ministra kulture i informisanja Republike Srbije, kao i članica Gradskog veća Dubravka Bengin.
 
 
Pre otvaranja prisutnima se obratio direktor muzeja Vidak Vuković koji je istakao da ove godine ustanova slavi nekoliko jubileja, 110 godina od osnivanja, 105 godina od kada je otvorena za javnost i 50 godina od kako se nalazi u današnjem prostoru. On je najavio skoro završavanje još jednog Legata, porodice Varadi, a predstoji i uređenje Atrijuma.
 
 
Poslednje tri godine u Narodnom muzeju Zrenjanin, rađeno je na rekonstrukciji stalne postavke Likovne zbirke, koja po značaju predstavlja jednu od najvrednijih u Vojvodini i zauzima najveći deo stalnog izložbenog prostora muzeja. Prve godine, rekonstruisane su dve sobe sa eksponatima iz 18. i 19. veka, a potom i tri sobe u kojima je predstavljen 20. vek. Ovih dana je okončana i rekonstrukcija tri prostorije u kojima je smešteno šest legata: Uroša Predića, Tivadara Vanjeka, Pauline Sudarski, Friderike Bende, Zlate Markov-Baranji i Ljubice Tapavički, među kojima Legat Uroša Predića zauzima posebno mesto. Reč je o beogradskom ateljeu u kojem je čuveni slikar proveo poslednje decenije svoga života, a nakon njegove smrti celokupni inventar tog prostora je dospeo u naš muzej.
 
 
Prema rečima pomoćnice ministra za kulturu i informisanje, stalna postavka je srce svakog muzeja, a njen sadržaj, struktura i način interpretacije su ključni za razumevanje umetničkih i istorijskih vrednosti kulturnog nasleđa:
- Iz tog razloga, projekti poput ovog, koji se tiču strateški najznačajnijih delova muzeja i njihove delatnosti su od prioritetnog značaj za Ministarstvo kulture i informisanja. Ovaj muzej je imao veoma mudru politiku, u komtinuitetu, sa jasnom vizijom šta želi, sa jasno definisanim prioritetima, te sukcesivnim finansiranjem ministarstva, pokrajinskog sekretarijata i lokalne samouprave, smo postepeno, zajednički, uspeli da posao privedemo kraju. Mogućnosti finansiranja su veoma skromne, ali projekti poput ovoga pokazuju da pametnim ulaganjem možemo da postignemo veće rezultate - rekla je Fulgosi, dodajući da su ovim projektom podignuti standardi muzejske delatnosti, na čemu je u ime ministarstva čestitala direktoru, kustosima i celokupnom timu koji ga je izneo.
 
 
Ovim je ujedno završena rekonstrukcija celokupne stalne postavke Likovne zbirke, čija je autorka Olivera Skoko, kustoskinja-istoričarka umetnosti, koja njome i rukovodi:
- Otvaranje završnog segmenta postavke, za nas je bila prava poslastica, zato što se radi o Legatima. Posebno je Legat Uroša Predića bio velika obaveza i njemu smo se najviše posvetili, a naša je želja bila da se ponosimo novim prostorom - kazala je Skoko, kustoskinja i pomoćnica direktora Narodnog muzeja Zrenjanin.
 
 
Na istom poslu radili su i stručni tim muzeja, uz angažovanje spoljnih saradnika: vizuelno rešenje dala je Danica Medvedev, arhitektkinja, radove je koordinirao Milan Milinović, šef tehničke službe, a svi izloženi predmeti su prošli tretman restauratorsko-konzervatorske službe zrenjaninskog muzeja.