Stanisavljev na izbornoj Skupštini Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih

Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih u Zrenjaninu održala je danas u svojim prostorijama redovnu izbornu Skupštinu na kojoj su razmatrani izveštaji o radu u proteklom periodu, predočeni planovi za budućnost i izabrani ljudi koji će predstavljati organizaciju u naredne četiri godine. Skupštini su prisustvovali i predsednici saveza slepih na nivou AP Vojvodine i Republike Srbije, Vladimir Panin i Milan Stošić, kao i predstavnici Grada Zrenjanina - zamenik predsednice Skupštine grada Ljubomir Stanisavljev, član Gradskog veća Dušan Radišić i nova članica Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Zrenjanina Dušanka Novakov. 
 
 
Predsednik Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih Nenad Vukeljić rekao je da je današnji skup prilika da se oceni prethodni četvorogodišnji period, da se obnovi mandat Skupštine i organa upravljanja i da se izaberu članovi organizacije koji mogu da daju najveći doprinos njenom radu u nastupajućem periodu, a o značaju ove sednice govore i gosti koji su se odazvali – čelnici pokrajinske i republičke organizacije, kao i predstavnici lokalne samouprave.
- Naša saradnja s Gradom Zrenjaninom je generalno dobra. Trenutno su prisutni neki problemi za koje se nadam da ćemo uspeti da ih rešimo i da ćemo zajedno ići putem koji ne bi trebalo nas da razdvaja od ostalih građana. Naš najveći problem je finansiranje i naša želja jeste da zajednički nađemo najbolji način za finansiranje, posebno što mi ne zahtevamo kompletna sredstva za naš rad od Grada, već samo za našu službu koja je neophodna slepima za obavljanje administrativnih poslova – naveo je Vukeljić.        
 
 
Zamenik predsednice Skupštine grada Ljubomir Stanisavljev, zahvaljujući domaćinima na pozivu za prisustvo izbornoj Skupštini, preneo je pozdrave gradonačelnika Čedomira Janjića i rekao da ima dosta mogućnosti za unapređenje saradnje između Grada Zrenjanina i Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih. Kako je naveo, iako je organizacija međuopštinska za region srednjeg Banata, sredstva koja stižu za njeno funkcionisanje isključivo potiču iz budžeta Grada Zrenjanina. 
- Mi ćemo već naredne nedelje uputiti zvaničan poziv i molbu drugim opštinama da se uključe u sufinansiranje organizacije, jer ona okuplja i članove sa njihovih teritorija. Vremena su teška i novca je nedovoljno za sve potrebe, ali se trudimo da za ovu organizaciju, kao i za druge koje okupljaju takozvane "ranjive" kategorije stanovništva, ne smanjujemo izdvajanja u odnosu na prethodni period, a ako su smanjenja ipak neophodna, da budu minimalna i da ne utiču u velikoj meri na normalno funkcionisanje i rad organizacije i ostvarivanje njihovih ciljeva. Želimo da članovi organizacije slepih budu dostojanstveni građani ovoga grada, ravnopravni sa drugima – kazao je Stanisavljev.
      
 
Predsednik Saveza slepih Vojvodine Vladimir Panin, prethodno dugogodišnji predsednik zrenjaninske organizacije, kao problem je naveo što se, prilikom raspodele sredstava na osnovu gradskog konkursa, ova organizacija svrstava u isti koš sa, primera radi, udruženjima golubara ili ljubiteljima vina. Ne zamerajući drugima, on je zatražio odvajanje organizacija koje okupljaju osobe s najtežim, trajnim invaliditetom od ostalih i drugačiji pristup finansiranja, a naveo je i probleme pristupačnosti na javnim površinama, prisustvo vozila koja ometaju prolaz slepima, objekte tipa kioska i slične koji su postavljeni na neodgovarajućim mestima i koji takođe ugrožavaju ne samo slepa lica, već i osobe u invalidskim kolicima. U tom smislu predložio je razgovore s predstavnicima Komunalne policije, Policijske uprave i "Direkcije za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina", kako bi se situacija u toj oblasti bolje regulisala.        
   
 
Predsednik Saveza slepih Srbije Milan Stošić istakao je da, uprkos problemima koji su prisutni, zrenjaninska organizacija po mnogo čemu može biti primer drugim organizacijama slepih u Srbiji, a posebno je, po njegovim rečima, značajno što postoji saradnja i razumevanje od strane lokalne samouprave za položaj Međuopštinske organizacije u našem gradu.
- U prilici sam da obilazim mnoge sredine širom Srbije i nažalost, nailazim i na udruženja u pojedinim opštinama koje jedva funkcionišu i o kojima niko ne brine. Ovde to nije slučaj, jer sam se uverio da postoji korektna saradnja godinama unazad i da predstavnici vlasti pomažu rad organizacije, kao i da postoji dobra volja da se ta saradnja dodatno unapređuje – rekao je Stošić. 
 
Skupština Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih Zrenjanin dodelila je Nenadu Vukeljiću još jedan mandat, te će se on na čelu organizacije nalaziti i u naredne četiri godine.