Visoka sportska delegacija iz Nemačke u Zrenjaninu

U radnoj poseti našem gradu danas boravi visoka sportska delegacija iz Nemačke - Klaudija Bokel, član Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog komiteta i Ernes Erko Kalač, savetnik za izbeglice i sportske integracije Centralnog saveta Nemačke. Oni su danas položili cveće na spomen-bistu našeg sugrađanina Ferenca Kemenja, sekretara Komiteta obnovljenih olimpijskih igara i posetili Sobu sporta u zrenjaninskom Narodnom muzeju, a u Gradskoj kući primio ih je gradonačelnik Čedomir Janjić.   
 
 
 
Klaudija Bokel je bivša evropska i svetska šampionka u mačevanju i osvajač srebrne olimpijske medalje u Atini 2004. godine, a od 2008. godine članica je Međunarodnog olimpijskog komiteta. Neposredan povod za njen dolazak u Srbiju je prisustvo kadetskom i juniorskom prvenstvu Evrope u mačevanju koje se održava u Novom Sadu, a današnja poseta Zrenjaninu realizovana je u saradnji sa Sportskim savezom grada Zrenjanina, agencijom "Logistik sport sistem" Novi Sad, Visokom školom strukovnih studija "Sportska akademija" Beograd i Sportskim savezom Srbije. Takođe, u Beogradu će održati edukativno predavanje za studente, sportske radnike i sportske funkcionere Srbije. 
 
 
Bokelova nije krila zadovoljstvo nakon posete Gradskoj kući i Narodnom muzeju, a posebno je bila imresionirana bogatom sportskom tradicijom grada Zrenjanina i brojem sportista koji su osvajali odličja na najvećim svetskim takmičenjima. Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić upoznao je goste sa svim aktivnostima koje lokalna uprava čini u oblasti sporta, njegove popularizacije, masovnosti i sportske infrastrukture.
- Čast nam je bila da ugostimo visoke predstavnike nemačkog i međunarodnog sporta i iskoristili smo priliku da ih upoznamo s našim planovima za neki naredni period, a naročito onim što nameravamo da radimo u oblasti sportske infrastrukture. Neki "vrh" današnjeg susreta bio je razgovor o izgradnji nacionalnog trenažnog centra za borilačke sportove, koji ćemo graditi  u našem gradu zajednički sa Ministarstvom omladine i sporta, Rvačkim savezom Srbije i naravno, Gradom Zrenjaninom kao partnerom – naveo je gradonačelnik.
 
 
On je dodao i da pripreme za održavanje kvalifikacionog predolimpijskog turnira u rvanju teku po planu i da očekuje da će to biti pravi sportski spektakl, ne samo u lokalnim okvirima, već i za našu državu, pa i za Evropu, s obzirom da se očekuje učešće takmičara iz 35 evropskih zemalja.
 
 
Klaudija Bokel izjavila je da je prve informacije o gradu Zrenjaninu dobila upravo na takmičenju u Novom Sadu i da se uverila da je u pitanju lep grad, sa bogatom arhitekturom i sportskom tradicijom.
- Zaista su me impresionirale činjenice o učešću sportista iz ovog grada na velikim takmičenjima, ali i o svemu onome što grad trenutno čini na razvoju sportske infrastrukture i organizovanju međunarodnih takmičenja. To se ne odnosi samo na vrhunski sport, već i na sport među decom i omladinom, što je u današnjem svetu jako važno – naglasila je i dodala da se interesovala i za mačevalački sport u našem gradu.
- Čula sam da je upravo sport kojim sam se bavila jedan od sportova sa najdužom tradicijom u Zrenjaninu, kao i da većinu takmičara iz Srbije koji učestvuju na međunarodnim turnirima čine upravo mačevaoci iz ovog grada. 
 
 
Poseta Zrenjaninu Klaudije Bokel i Ernesa Kalača završena je u hotelu "Vojvodina" susretom s osvajačima olimpijskih medalja i sportskim legendama iz našeg grada - Branislavom Simićem, Zvonkom Vujinom, Miloradom Stanulovim i Momirom Rnićem.