''Banatska priča'' - ''A mi sose iz Banata''

Zrenjaninski centar za ravnopravnost, u produkciji Asocijacije za razvoj "Bagljaš" - organizatora Festivala "Banatska priča" i izdavača knjige "Žene Banatske" organizovali su u Vili “Jelena” u Beogradu promociju etno, ruralnih, kulturno-umetničkih vrednosti Banata pod nazivom "Banatska priča ” - "A mi sose iz Banata".

 

 

Promociji na kojoj su predstavljena Banatska udruženja žena i privredne preduzetnice koje se bave različitim delatnostima, od politike, privatnog biznisa, humanitarnog rada, do proizvodnje hrane i čuvanja tradiconalnih zanata prisustvovala je i predsednica Skupštine grada Eleonora Marjanović koja je fovorila o dostignutom stepenu rodne ravnopravnosti i ravnopravnosti polova. 

 

 

Predsednica Skupštine ukazala je da je Grad Zrenjanin primer dobre prakse položaja žena.

- U prilog toj tvrdnji jeste i činjenica da je pre tri godine, na skupštinskoj sednici, Evropska povelja o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou. Usvajanjem ovog dokumenta Zrenjanin se, među prvima u Srbiji, našao među 1.256 evropskih gradova koji su to do sada učinili - kazala je ona i podsetila i na podatak da su u Gradskoj upravi od ukupno 6 odeljenja, u čak 4 upravljaju načelnice.

 

 

Presednica Skupštine podsetila je tom prilikom i projekat Razvoj preduzetništva putem ekonomskog osnaživanja žena za šta je iz budžeta Grada Zrenjanina za ovu godinu izdvojeno 2 miliona dinara.

U sklopu manifestacije u Vili “Jelena” organizovana je i promocija i degustacija tradicionalnih kulinarskih specijaliteta: pita, štrudli, nasuva, herovki, a najavljen je i Deseti jubilarni festival “Banatska priča”.