''Dan košarke u gradu šampiona'', u subotu u Zrenjaninu

Grad Zrenjanin obeležiće u subotu, 23. aprila, 60. godišnjicu od najvećeg uspeha zrenjaninske košarke - osvajanja titule šampiona Jugoslavije. Manifestacija nazvana "Dan košarke u gradu šampiona" okupiće brojne učesnike i goste, a obuhvatiće nekoliko različitih programa, uključujući i premijeru dokumentarnog filma o šampionskoj ekipi "Proletera" i koncert Jelene Tomašević u centru grada - saopšteno je danas na konferenciji za novinare u Gradskoj kući. Toga dana biće upriličena premijera filma za goste, dok će svi zainteresovani Zrenjaninci film moći da vide u utorak, 26. aprila, u 19 časova, u Kulturnom centru Zrenjanina. 
 
 
Tim povodom javnosti su se obratili gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, članovi organizacionog odbora proslave Darko Karan i Zoran Stojačić, i autor filma Zoran Slavić. Gradonačelnik Zrenjanina rekao je da ovaj veliki uspeh zrenjaninske košarke konačno treba da bude dostojno obeležen, jer mu se u prethodnom periodu nije posvećivalo pažnje koliko zaslužuje.
- Ceo taj dan, u subotu, biće ispunjen dešavanjima u vezi sa košarkom, u vezi sa jubilejom. Taj veliki uspeh zrenjaninske košarke iz 1956. godine svakako to zaslužuje – naglasio je Janjić. 
 
 
Darko Karan, koji je i na funkciji predsednika Košarkaškog saveza Vojvodine, najavio je u subotu i prisustvo u Zrenjaninu niza poznatih košarkaških imena, poput Bore Stankovića, Dejana Tomaševića, Igora Rakočevića, Dejana Bodiroge, Žarka Čabarkape. On je podsetio da je "Proleter" jedini klub u današnjoj Srbiji van Beograda koji je uspeo da osvoji šampionsku titulu u nekadašnjoj Jugoslaviji. Taj uspeh postignut je nakon desetogodišnje dominacije "Crvene Zvezde", a kapiten ekipe "Proletera" Vilmoš Loci prvi je naš sportista sa odigranih 100 utakmica za državni tim u bilo kom sportu. 
 
 
- Dan košarke u Zrenjaninu značajan je ne samo za gradsku, već i za vojvođansku i srpsku košarku. Pred Gradskom kućom postavićemo crveni tepih za sve goste koji dolaze na premijeru filma, dok će se istovremeno na trgu igrati košarka. Biće tu i rodonačelnik jugoslovenske i srpske, pa i svetske moderne košarke, počasni sekretar FIBA Bora Stanković, koji je i svedok tog vremena, kao i "Proleterovi" igrači iz šampionske ekipe i kasnijih generacija. Ovu proslavu pokrenuli smo iz srpske "Kuće košarke", Košarkaškog saveza Srbije i dobili smo od njih punu podršku – najavio je manifestaciju Karan.    
 
Zrenjaninski književnik i publicista Zoran Slavić, rekao je da je namera autora filma "Šampioni iz pedesetšeste" bila da ožive jednu veliku sportsku epopeju iz istorije ovog grada, koja je, sticajem raznih okolnosti, ostala, po njegovim rečima, "pod pepelom vremena":
- Ta petorka i ostali igrači iz tog tima prestigli su sve velike centre moći u bivšoj Jugoslaviji i ostvarili fascinantan rezultat, uspevši da istovremeno stignu i do petorke reprezentacije Jugoslavije. Naša je ideja bila da afirmišemo i reafirmišemo te ljude, na čelu sa Vilmošem Locijem, koji su bili prethodnica neke bolje budućnosti ovog grada. Film, takođe, ima i plemenitu nameru da bude impuls obnovi košarke u gradu i njenom povratku na pijedestal koji zaslužuje – objasnio je Slavić i dodao da je film realizovala produkcijska kuća iz Zrenjanina "Digital Stil", uz zahvalnost saradnicima na projektu Đuli Feldešiju i Dušanu Udickom. 
 
 
Zoran Stojačić pomenuo je da je osvajanje titule šampiona države od strane "Proletera" trenutak koji je doprineo ne samo ekspanziji tog sporta ka unutrašnjosti i ka mnogim malim sredinama, već je indirektno označio i početak vrtoglavog uspona jugoslovenske košarke u celini, a posredstvom nje doprineo i razvoju evropske i svetske košarke.          
 
"Dan košarke u gradu šampiona" počinje u subotu u podne u Ulici kralja Aleksandra Karađorđevića koncertom grupe "Laki keš". Od 17 do 20 časova na Trgu slobode biće revija zrenjaninskih klubova i škola košarke pod nazivom "Mi smo budućnost zrenjaninske košarke". Od 19 časova u Baroknoj sali Gradske kuće održaće se svečana akademija sa projekcijom filma i od 21 čas, takođe u glavnoj ulici, koncert pevačice Jelene Tomašević i NS big benda.