Grad iz objektiva zrenjaninskih fotografa

Izložba fotografija kojom su zrenjaninski fotografi predstavili grad, pod nazivom ‘’Volim moj grad’’, postavljena je u petak na Trgu slobode, a otvorili su je sami autori, u prisustvu gradonačelnika Čedomira Janjića.

Svoje radove na kojima su prikazane građevine, ulice i najpoznatija gradska obeležja, izložilo je 15 fotografa: Ivan Pančić, Tibor Arva, Jovan Njegović Drndak, Marčelo Bedoni, Dušan Bartolović, Pavle Taboroši, Goran Mihajlov, Bojan Vijatov, Ivan Ilijevski,  Aleksandar Kelemen, Bojan Glušac, Vladimir Vukoje, Milan Milićev, Željko Marković i Aleksandar Blanuša.

 

 

U ovaj projekat, nastao na inicijativu Grada Zrenjanina, a u saradnji sa fotografima, uključili su se i mladi istoričari iz Udruženja ‘’Zrenjanin Eksplorativa’’, (skr. ‘’Zreksplo’’), koji su dali opis fotografijima. 

Zamisao inicijatora postavke je, da se upravo na Trgu slobode, kroz ovu ali i buduće izložbe, otvori prostor koji će biti mesto za dijalog među talentovanim Zrenjanincima, i to kroz različite oblasti, kulture, umetnosti, nauke itd. 

 

 

Da je ovo izuzetan način da se predstavi Zrenjanin, ali i istakne privrženost svom gradu, rekao je gradonačelnik:

- Kroz inspiraciju zrenjaninskih fotografa i njihov neosporan talenat prikazane su jedinstvene lepote grada, a kako je izložba postavljena na Trgu slobode, siguran sam da će privući interesovanje šire publike, ne samo naših sugrađana. Zrenjanin ima veliki broj izuzetno nadarenih ljudi, a mi se trudimo da ga učinimo još lepšim, na zadovoljstvo svih nas - istakao je Janjić.

Kako je objasnio fotograf Tibor Arva obraćajući se prisutnima tokom otvaranja izložbe, ovo je jedan od načina da se voli svoj grad, ali i da se prikaže kako se on menja. Takođe, njegova želja je da izložba postane tradicija.

 

 

Fotoreporter Lista Zrenjanin i osnivač Zrenajninske škole fotografije Jovan Njegović Drndak, koji je kroz svoj triptih prikazao jedinstven gradski detalj- Most na suvom kod gradskog jezera, dodao je da bi trebalo podržati što više sličnih ideja u gradu:

- Imamo zaista talentovane fotografe, među njima odlične već afirmisane profesionalce, čije radove publika prepoznaje i u njima uživa, u novinama, knjigama. Danas je internet medij koji pruža izuzetnu širinu za plasiranje fotografija, ali je veoma dobro omogućiti fotografima da prikažu svoja dela i na druge načine, poput ovakve izložbe na otvorenom. Takođe, u cilju očuvanja kulture fotografije i fotografske tradicije koju ovaj grad zasigurno ima, želeo bih da dobijemo podršku za prikupljanje i prezentovanje obimne fotografske građe i brojnih dokumenata, koji se nalaze i po privatnim arhivama, kako bi se pružili na uvid široj publici i sačuvali za buduće genaracije- zaključio je Njegović Drndak.