Izgradnja pogona ''Tehnostruture'' u završnoj fazi

Radovi na izgradnji proizvodnog pogona italijanske kompanije "Tehnostruture" u industrijskoj zoni "Jugoistok Ečka" u Zrenjaninu u završnoj su fazi i uskoro se očekuje i početak proizvodnje. Radove su juče, u prisustvu predstavnika te kompanije, obišli gradonačelnik Čedomir Janjić, zamenik gradonačelnika Saša Santovac, pomoćnik gradonačelnika Ivan Dević i direktor "Direkcije za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina" Goran Kravarušić.
 
 
Gradonačelnik Janjić je rekao da je u više navrata ukazivao da je nezaposlenost gorući problem u gradu, a da se lokalna administracija, na čijem je čelu, bavi rešavanjem tog problema.
- Afirmišemo Zrenjanin kao dobar grad za investiranje, što, siguran sam, potvrđuje i ova investicija. Reč je o novom investitoru koji do sada nije poslovao ni u Srbiji, a ni u Zrenjaninu - rekao je gradonačelnik istakavši da je zadovoljan što je prošle godine potpisano 13 ugovora, što sa domaćim, što sa stranim investitorima.
 
 
- Kako sam čuo od ljudi koji zastupaju ovu kompaniju, već je u planu i proširenje kapaciteta i gradnja još jedne proizvodne hale. Mislim da je to zaista dobra vest za Zrenjanince. - rekao je gradonačelnik Janjić ocenjujući da je takva odluka doneta jer je investitor prepoznao naš grad kao dobro mesto za ulaganje i administraciju koja je na usluzi investitorima, ali je tome doprinelo i iskustvo italijanskih kompanija koje više godina unazad rade u našem gradu i proširuju svoje kapacitete.
- Očekujemo još neke investitore iz Italije, budući da sa nekima od njih vodimo razgovore - kazao je Janjić.
 
 
Koordinatorka projekta izgradnje proizvodnih pogona "Tehnostruture" Marija Laketić  Ljevar kazala je da je ova investicija u našem gradu vredna 3,5 miliona evra i da su u toku završni radovi, a da je svečano otvaranje fabrike planirano za kraj juna ili početak jula.
- Već obavljamo razgovore sa kandidatima za posao, a u prvoj fazi planiramo da zaposlimo 30 radnika. Firma je izvozno orjentisana i većina proizvodnje namenjena je stranom tržištu – kazala je ona i navela da je u planu izvoz robe na rusko tržište.
 
Vlasnik i direktor "Tehnostrukture" Đuzepe Verna, kazao je ranije još da su Zrenjanin odabrali kao pogodno mesto za investiranje, koje je logistički dobro pokriveno, a uz to su naišli na veliku podršku lokalne samouprave.
 
 
On je tada rekao da u prvoj fazi, kompanija planira obuku 40 radnika, od kojih će 25 biti odmah zaposleno, a preostali u drugoj fazi. Većina proizvodnje odvijaće se na mašinama koje će biti softverski kontrolisane, što će zahtevati određeno obrazovanje i obuku. Najvažniji deo obuke odvijaće se u Italiji, na mašinama koje će kasnije biti korišćene u proizvodnji u Zrenjaninu.
 
Ugovor o kupovini zemljišta u industrijskoj zoni "Jugoistok Ečka" sa Gradom Zrenjaninom potpisali su aprila prošle godine.