Najbolji timovi Evrope na kadetskom košarkaškom turniru u Zrenjaninu

Košarkaški timovi kadeta Reala (Madrid), Barselone, Fenerbahčea, Darušafake (oba Istanbul), Emporia Armani (Milano), Vašaš Akademije (Budimpešta), Partizana (Beograd) i Petrovgrada (Zrenjanin) nadmetaće se od četvrtka do subote u Kristalnoj dvorani i hali Medison za "Zrenjanin Basketball U16 Cup 2016". Zvučna imena evropske klupske košarke, za koja nastupaju dečaci od kojih će neki već za dve-tri godine biti u seniorskim sastavima svojih ekipa, pred Zrenjanincima će igrati u dve takmičarske grupe od po četiri ekipe, po bod sistemu, a potom poslednjeg dana za ukupan plasman. Najbolje ekipe iz obe grupe odigraće finalnu utakmicu u subotu, 9. aprila, od 19 časova. 
 
 
Organizatori su na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj kući predstavili učesnike turnira i najavili njegov humanitarni karakter, jer će sav prihod od prodatih ulaznica ići u Fondaciju za pomoć najmlađima "Podrži život". Javnosti su se obratili gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, organizator turnira Damir Radončić, legende zrenjaninske košarke Lajoš Engler i Aleksandar Tornjanski, književnik i scenarista filma “Šampioni iz pedesetšeste” Zoran Slavić, predstavnik Trenerske klinike "IMP Scholarships" Bojan Milosavljević, predstavnik Fondacije "Podrži život" Milun Vojinović i direktorka OSŠ "9. maj" Zrenjanin Snežana Oluški. U ime organizacionog odbora, konferenciju za novinare vodio je Bogoljub Grujić, a kao promoteri turnira najavljeni su neki poznati košarkaši, poput Žarka Čabarkape, Iva Nakića, Igora Rakočevića, Zrenjaninca Aleksandra Stevanova „Džabara“ i drugih. 
 
 
Ovogodišnji turnir proteći će u svetlu dva velika jubileja zrenjaninske košarke – 70. godišnjice od osnivanja KK „Proleter“ i 60. godišnjice od osvajanja jedine titule šampiona tadašnje Jugoslavije. Sećanja na te najslavnije košarkaške dane u našem gradu evocirali su Engler i Tornjanski, dok je Slavić govorio o dokumentarno-umetničkom filmu posvećenom toj šampionskoj generaciji, čija se premijera planira za 23. april. 
 
Gradonačelnik Zrenjanina obećao je još jedan vrhunski, dobro organizovan sportski događaj u našem gradu. 
-Grad Zrenjanin jeste mesto velikih sportskih dešavanja. Prethodne nedelje imali smo veliko takmičenje u boksu, pre toga u džudou, ovog vikenda očekuje nas ovaj košarkaški hepening, a već narednog domaćini smo velikog evropskog rvačkog takmičenja. Siguran sam da treba i da nastavimo u tom pravcu, jer smo sposobni da organizujemo značajne sportske manifestacije – poručio je Janjić. 
 
 
Glavni organizator turnira Damir Radončić kaže da nije bilo lako obezbediti učešće ovakvih ekipa i njihov dolazak u Zrenjanin i zahvaljuje Gradu Zrenjaninu na pomoći u tome.
-Raduje me što ovaj turnir polako postaje tradicionalan i želimo da ga ove godine podignemo na još viši nivo. Potrudili smo se da uključimo u turnir mnogo ljudi iz košarke i zahvaljujem se svim sponzorima, a posebno generalnom pokrovitelju, Gradu Zrenjaninu. Presrećan sam i što je prošle godine u finalu slavio Real Madrid, a moj sin proglašen za najboljeg igrača turnira. Ove godine konkurencija je još jača i trudili smo se da to ne bude samo košarkaški događaj u Zrenjaninu, već da bude ispraćen i u celoj Srbiji – kazao je nekadašnji rukometni reprezentativac naše zemlje i otac talentovanog košarkaša slavnog španskog kluba, Dina Radončića.
     
Prisutnima se obratila i direktorka OSŠ "9. maj" Zrenjanin Snežana Oluški, izrazivši zadovoljstvo i zahvalnost organizatorima što su uključili i učenike te škole, odnosno korisnike Dnevnog centra „Naša priča“ u turnir. Oni će, u poluvremenu finalne utakmice, zajedno sa poznatim licima, promoterima turnira, odigrati revijalni meč i na najbolji način demonstrirati inkluziju u sportu.  
-Biće nam čast da nastupamo s najboljima, u godini našeg značajnog jubileja - 50 godina od početka rada škole – rekla je Oluški.   
 
 
Prošlogodišnji, premijerni turnir, izazvao je veliko interesovanje publike, pa je tako finalni meč "napunio" Kristalnu dvoranu sa više od 2.500 gledalaca. Ove godine konkurencija je još jača nego prethodne, a Zrenjanincima će se predstaviti igrači rođeni 2000. godine, sa već zavidnim košarkaškim znanjem i umećem. Grad Zrenjanin stoga poziva sve naše sugrađane da dođu na turnir i doprinesu još jednoj promociji Zrenjanina kao grada sportova i uspešnog organizatora velikih međunarodnih takmičenja.     

Raspored svih utakmica turnira "Zrenjanin Basketball U16 Cup 2016":
 
Grupa A:
1. Real Madrid (ESP)
2. Darušafaka (Istanbul, TUR)
3. Emporio Armani (Milano, ITA)
4. Vašaš Akademija (Budimpešta, HUN) 
 
Grupa B:
1. FC Barselona (ESP)
2. Fenerbahče (Istanbul, TUR)
3. Partizan Beograd
4. Petrovgrad Zrenjanin 

Četvrtak, 7. april - Kristalna dvorana
14.00 h: Petrovgrad - Partizan
16.00 h: Emporio Armani - Vašaš Akademija
17.45 h: Svečano otvaranje turnira 
18.30 h: FC Barselona - Fenerbahče
20.30 h: Real Madrid - Darušafaka
 
Petak, 8. april
- Kristalna dvorana
10.00 h: Emporio Armani - Darušafaka
12.00 h: Partizan - Fenerbahče 
18.30 h: FC Barselona - Partizan 
20.30 h: Real Madrid - Emporio Armani

- Hala "Medison"
10.00 h: Petrovgrad - FC Barselona
12.00 h: Real Madrid - Vašaš Akademija 
18.30 h: Darušafaka - Vašaš Akademija 
20.30 h: Fenerbahče - Petrovgrad

Subota, 9. april - Kristalna dvorana   
11.30 h: Utakmica za 7. mesto (A4 - B4)
13.30 h: Utakmica za 5. mesto (A3 - B3)
15.30 h: Utakmica za 3. mesto (A2 - B2)
17.30 h: Takmičenje u šutiranju "trojki"
18.15 h: Takmičenje u "zakucavanju"
19.00 h: Finale (A1 - B1) i svečano zatvaranje turnira