Nema prepreka za zdravu pijaću vodu

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, zamenik Saša Santovac i njihovi saradnici, zajedno sa generalnim menadžerom kompanije "Gruppo Zilio" za Srbiju Nenadom Obradovićem, obišli su danas radove na izgradnji objekata u kojima će biti smešteno postrojenje za prečišćavanje vode.

Gradonačelnik je nakon obilaska gradilišta rekao da će zdrava pijaća voda iz gradskog vodovoda poteći do kraja godine.
 

 

 

- Nailazili smo na prepreke i opstrukcije, istina je da kasnimo, ali ćemo problem pijaće vode rešiti. Problem pijaće vode u našem gradu rešava se skoro pola veka, ali mi smo ti koji smo to rešili, uz sve poteškoće koje na koje smo nailazili. I ovog puta zahvaljujem se svom timu i svojim saradnicima koji su na ovom projektu radili. Kao što sam to rekao Zrenjanincima više puta do sada, ove godine će u svojim česmama imati zdravu pijaću vodu u slavinama. To je najveći problem Zrenajninaca koji smo mi rešili i veoma sam na to ponosan - kazao Janjić. 

On je podsetio i da je podrška u rešavanju problema pijaće vode u gradu stigla i od Vlade Republike Srbije, koja je stala iza projekta fabrike vode u našem gradu i obezbedila finansijske garancije za taj projekat.

 

Generalni menadžer kompanije "Gruppo Zilio" za Srbiju Nenad Obradović kazao je da se izvode radovi na izgradnji bazena za pitku vodu, što je i najkompleksniji posao.

 

 

- Projekti su gotovi i radimo na izgradnji tog bazena, za oko tri hiljade kubika vode, dubine tri metra, visine pet metara,. Zbog kompleksnosti posla, najpre smo i krenuli u izgradnju tog objekta. Treba nam oko dva meseca za završetak građevinskih radova. Pet i po meseci nam treba da zadnju opremu na gradilištu montiramo, nakon toga imamo mesec dana puštanja u probni rad i nakon toga, u slučaju da kvalitet vode bude zadovoljavajući, puštamo je u sistem - objasnio je on.

 

 

Dodao je da prepreka za nastavak realizacije ovog projekta više nema, jer je reč o poznatoj tehnologiji koja više od 15 godina funkcioniše u svetu, a smetnje oko finansijskog obezbeđenja su uklonjene. 

Kako je objasnio, do skora nisu postojale garancije “Vodovoda i kanalizacije” izvođaču radova, kako je i predviđeno ugovorom, a čime je definisana obaveza plaćanja u dogovorenim rokovima.

- Ne radi se o nikakvim finansiranjima nas kao izvođača, već jednostavno garancija da ćemo biti plaćeni za ono što proizvedemo. Reč je o garanciji od 5,4 miliona evra, to je ukupna trogodišnja proizvodnja po kubicima i to je minimalno što je trebalo da bude plaćeno - rekao je Obradović.