Održana 5. Međunarodna izložba rotvajlera

Peta Međunarodna izložba pasa rase rotvajler održana je ovog vikenda na lokaciji Etno sela "Tiganjica" kod Stajićeva. Učestvovali su predstavnici osam zemalja sa čak 121. psom upisanim u katalog. Po brojnosti ove rase pasa učesnika, ovo je jedna od najvećih izložbi u Srbiji, ali i u ovom delu Evrope. Koliko je ova manifestacija priznata govori i činjenica da je vrhovni sudija izložbe bio jedan je od najcenjenijih i najtraženijih sudija Evrope i sveta, Nemac Edgar Helman, koji je poslednji put u Srbiji boravio pre osam godina, dok je delegat Kinološkog Saveza Srbije bio Radiša Stojadinović.
 
Izložbi je prisustvovao i proglasio otvorenom Saša Santovac, zamenik gradonačelnika Zrenjanina.
 
 
- Odgajivanje rotvajlera u Srbiji je na veoma visokom nivou i naši psi u svetu su cenjeni i jako visoko se kotiraju. Ova rasa je i sve više rasprostranjena na Balkanu, jer je veoma zahvalna za odgajivanje. Rotvajeleri su miroljubivi, slažu se sa ukućanima, a naročito sa decom, a sa druge strane su izuzetno pouzdani čuvari, kaže jedan od organizatora izložbe Darko Ostojin.
 
 
- Kod rotvajlera se ocenjuju izgled i karakter. Izgled, odnosno anatomija psa, treba da je što približnija standardima, između ostalog mora da ima sva 42 zuba i pravilan ugriz, a što se tiče karaktera ocenjuje se da li je pas druželjubiv, plašljiv, agresivan. Pas bi trebao da bude veseo, umiljat, da hoće da sarađuje sa vlasnikom i sve to se ocenjuje na ovakvim izložbama kaže Ljuba Latinović, takođe jedan od organizatora. Sezona izložbi pasa rase rotvajler traje od aprila pa do kraja septembra. U tom periodu sa svojim psima obiđem takmičenja u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Italiji i naravno postojbini rotvajlera Nemačkoj. Današnje takmičenje, što se mene tiče ima ocenu 10  – rekao je jedan od takmičara iz Austrije. 
 
 
Prvi trofej "Sieger show" održan je još davne 1996. godine, a uz nekoliko pauza, jer je izuzetno teško održavati izložbu ovog nivoa - do danas ih je održano ukupno pet. Organizator je obećao da će uložiti maksimum napora da se ova izložba održava svake godine.
 
Izvor: Portal "I love Zrenjanin" www.ilovezrenjanin.com