Otvaranjem kancelarije u Botošu obeležen Dan Roma

Povodom Međunarodnog dana Roma zamenik gradonačelnika Saša Santovac i načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Olivera Lisica prisustvovali su danas svečanom otvaranju Kancelarije za Rome u Botošu. Santovac je rekao da se Dam Roma obeležava u mnogim sredinama, ali da se u Zrenjaninu njihovim problemima i potrebama prilazi na drugačiji način.

 

 

- Naš cilj prvenstveno je edukacija romske nacionalne manjine, da mogu da pišu projekte, da sami apliciraju i sami obezbeđuju sredstva za funkcionisanje zajednice - rekao je on i ukazao da će edukaciju sprovesti Grad Zrenjanin i u Odeljenju za društvene delatnosti.

 

 

- Pripadnici romske zajednice moći će na taj način da dođu do saznanja kako i gde aplicirati za sredstva, a ono što je posebno bitno jeste da će u tom slučaju sami odlučiti o tome za koju namenu su im sredstva potrebna. Do sada su mnogi imali za cilj da samo obezbede njihovu jednokratnu podršku, ali mi želimo dugoročnu, konstantnu i prijateljsku saradnju, što i jesmo postigli u prethodnom periodu, a iz toga je već proisteklo da su konkurisali kod Nacionalne službe za zapošljavanje na konkurs za javne radove, a uskoro će putem javnih radova imati svoje predstavnike koji će učestvovati i ući u sistem, aplicirali su kod Grada Zrenjanina za dobijanje sredstava za rad NVO, oformili udruženje Roma Botoš, a isto tako, apliciraće i na pokrajinskim konkursima - rekao je Santovac napominjući da je Grad Zrenajnin tu da pomogne Romima, ali ne samo danas kada  obeležavaju svoj praznik.

 

 

- U razgovoru sa ovim ljudima došli smo na ideju da se podrška ne svede samo na naseljeno mesto Botoš, eć da edukacijom budu obuhvaćeni i Romi iz Tomaševca, Orlovata, Banatskog Despotovca i svih okolnih sela, a sve sa jasnm ciljem, njhovog osamostaljivanja, ekonomskog osnaživanja i uključivanja u društvo - dodao je on.

Santovac je podsetio da je Grad Zrenjanin prišao izradi akcionog plana za Rome, a na osnovu Strategije Republike Srbije. 

Predsednik udruženja Roma u Botošu Mile Nikolić zahvalio se Gradu Zrenjanin što im pruža podršku i ukazao da je jedan od glavnih ciljeva zapošljavanje odraslih i stvaranje uslova za obrazovanje dece i mladih. 

Predsednik Saveta mesne zajednice “Botoš” Branislav Lazić, čestitajući Dan Roma i otvaranje kancelarije istakao da se u tom mestu podjednako vodi računa o svim građanima, a da svaka organizacija ima svoj kutak za rad.

 

 

 

- Tridesetoro romske dece pohađa našu osnovnu školu, a u naseljenom mestu ih je oko tri stotine. Kao što je zamenik Santovac rekao, od ponedeljka će  zaposleno nekoliko Roma i na taj način će biti obezbeđeno nekoliko porodica. Očekujemo da ćemo na osnovu projekta doviti autobud koji će koristiti svim meštanima, a u planu je i osnivanje fudbalskog kluba za sva potamiška sela u kojima je oko hiljadu Roma. Mi se ovde svi družimo, deca se ne razlikuju, jednako postižu rezultate, družićemo se i ubuduće i radićemo na boljim uslovima života u našem selu. Zahvaljujem se lokalnoj samoupravi koja brine o ovim ljudima - rekao je Lazić.