''Pesnička štafeta'' Gradske narodne biblioteke 42. put

Uz "Zmajeve dečje igre", "Pesnička štafeta" ubraja se u manifestacije za decu sa najdužom tradicijom u Srbiji. Od prve "Pesničke štafete" koja je održana 1975. godine, u kontinuitetu, najbolji pesnici za decu bili su gosti - voditelji manifestacije: Desanka Maksimović, Mira Alečković, Ljubivoje Ršumović, Dobrica Erić, Vesna Aleksić, Mošo Odalović, Raša Popov, Duško Trifunović, Dragan Lukić, Pero Zubac, Igor Kolarov, Dejan Aleksić, Branko Stevanović, Jasminka Petrović...
 
Prateći osnovnu zamisao: podsticanje i afirmaciju stvaralaštva dece i pisane reči namenjene deci, "Pesnička štafeta" je postala jedna od manifestacija za decu sa najdužom tradicijom i, u odnosu na ostale, jedinstvena po svojoj koncepciji.
 
Odabrani pesnik, sa bibliotekarima Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin", devet dana putuje, gostuje u školama, bira najbolje poetske radove koje mu prezentuju učenici i predstavlja svoju pesničku zbirku koju uoči manifestacije objavljuje Gradska narodna biblioteka "Žarko Zrenjanin".
 
Ovogodišnju manifestaciju vodiće jedan od najznačajnijih književnika i stvaralaca za decu mlađe generacije, Dejan Aleksić. Sa zrenjaninskim bibliotekarima on će obići 60 škola na području Srednjeg Banata i opštine Titel. Pored škola u Zrenjaninu, manifestacija će posetiti i škole u opštinama: Žitište, Sečanj, Nova Crnja, Novi Bečej i Titel.
 
 
Uz druženje sa osnovcima i odabir najboljih poetskih radova, Dejan Aleksić predstaviće i svoju knjigu "Bajke plene i sa scene" koju je Gradska narodna biblioteka "Žarko Zrenjanin" objavila povodom ovogodišnje "Pesničke štafete", a ilustrovala ju je Ana Petrović.
 
Manifestacija će trajati do 22. aprila, kada će u 11 časova biti upriličena velika završna svečanost u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Biblioteka i brojni prjatelji manifestacije pripremli su i ove godine vredne nagrade za najuspešnije mlade pesnike.
 
Primarna ideja manifestacije jeste razvoj kreativnosti u oblasti pisanog stvaralaštva kroz neformalno druženje i razgovor. Cilj nije samo otkrivanje mladih talenata, već i istrajavanje na razvoju navike čitanja i približavanje pisane reči deci, u nadi da se formiraju generacije koje će postati njeni ljubitelji i poštovaoci.
 
Budući da je manifestacija "Pesnička štafeta" namenjena učenicima nižih i viših razreda osnovne škole, realizuje se u koordinaciji sa prosvetnim radnicima i predstavlja kreativni doprinos nastavi maternjeg jezika i književnosti: učenicima je omogućeno da upoznaju reprezentativne savremene stvaraoce književnosti za decu i mlade i da im predstave svoje stihove, ali pored literarnog i svoje likovno, folklorno i drugo stvaralaštvo. Deci je omogućeno da na "Pesničkoj štafeti" učestvuju na maternjem jeziku.
 
Kroz saradnju Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin" sa šest opština Srednjeg Banata i opštinom Titel promoviše se takođe i multikulturalnost i uvažavanje različitosti.