Plaketa Srpsko-ruskog humanitarnog centra Zrenjaninu

Direktor Srpsko-ruskog humanitarnog centra Bojan Glamočlija uručio je danas u Kaštelu Ečka, u prisustvu pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije Predraga Marića, plaketu gradonačelniku Zrenjanina Čedomiru Janjiću, u znak zahvalnosti za uspešnu saradnju.

 

 

 

 

Zrenjanin je to priznanje dobio jer je učestvovao i bio “pilot-opština” u projektu izrade simulacije reagovanja u vanrednim situacijama, a danas je predstavljeno demonstriranje  modeliranja vanrednih situacija na primeru grada Zrenjanina, gde je iskorišćen potencijal ruskih satelitskih sistema i monitoringa, kao i softverskih paketa.

Primera radi, zahvaljujući tom projektu mogu se predvideti moguće poplave u svakom delu grada.  

 

 

 

 

 

Marić je kazao je da je reč o dobrom projektu ne samo za grad Zrenjanin već i Srbiju.

 

- Ovo je pilot projekat koji ukazuje na to da kada se radi na prevenciji, kako to Zrenajnin radi, zaista se mogu zaštititi ljudski životi i materijalna dobra. Voleo bih da svaki grad i opština ima ovakav projekat - kazao je Marić.

 

Glamočlija je rekao da je reč o projektu jedinstvenom u Srbiji, a da je sproveden i zahvaljujući državnom sekretaru Ivanu Bošnjaku i načelniku okruga Dušanu Šijanu. 

 

- Dobili smo programe iz Ministarstva za vanredne situacije Ruske Federacije i gledali smo koja je lokalna samouprava najbolje odradila GIS sistem i došli do podatka da je to Zrenjanin, a nakon toga smo pristupili ovom projektu - kazao je on.

 

 

 

 

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je kazao da je plaketa koja mu je danas uručena, priznanje za Grad Zrenjanin i tim koji je na tome radio.

 

- Znam šta smo radili u prethodnom periodu, možda se to i nije videlo. Spremamo se za najgore situacije, ali se nadam da nikada do toga neće doći, ali moram reći da smo spremni, Imamo dobra dobrovoljna vatrogasna društva, naši profesionalci iz Sektora za vanredne situacije su sjajni, a Grad Zrenajnin pokušava da pomogne i da oprema i mehanizacija budu maksimalno spremni. Radimo nekoliko projekata i prekogranične saradnje gde ćemo upotpuniti i vozni park i opremu - kazao je on.

 

 

U martu ove godine, tokom poplava ovaj sistem aktivno je korišćen za monitoring i sprečavanje vanredne situacije na teritoriji grada Zrenjanina.