Prijem za Zijaha Sokolovića

U sklopu “Korzo festa” sinoć je u Kulturnom centru izveden kabare “Međuigre 0 - 24” Zijaha Sokolovića, jednog od najzanimljivijih autora neviđene pozorišne energije, ovaj put u ulozi izvođača, reditelja i dramaturga koji na književno satirični način komentariše političke događaje i dobro poznate teme: fudbal, doktore, televiziju, medije i uvek intrigantne muško-ženske odnose.

Ovo gostovanje bilo je i povod za prijem kod gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića. 

 

 

Tokom razgovora Sokolović je izrazio mišljenje da je publika sa ovih prostora gladna raznovrsnosti pozorišnih mogućnosti. 

- Predstave se vrte oko jednog pozorišnog stila, ne upotrebljavaju se sve mogućnosti vremena u kom živimo, da bi stilovi predstava bili drugačiji. “Muđuigre 0 – 24” jeste kabare, i to je jedna vrsta pozorišta koja zaživljava na prostorima koji imaju neku intelektualnu širinu. Kabare podrazumeva neku vrstu ironije sistema i društva, a populizam i nacionalizam nisu spremni na tu vrstu ironije i zato kabare ne zaživljava, odnosno retka je pozorišna vrsta na ovim prostorima. Ja kroz ovu formu ne govorim o politici ili nekim uzvišenim idealima društva, nacije ili vere, već o malim najjednostavnijim stvarima koje nam čine sadržaj života. Naš život je i sastavljen od tih malih stvari, međuigara, za koje smo u vremenu ovom kakvom jeste, izgubili moć da ih vidimo - kazao je on.

 

 

Gradonačelnik Janjić je istakao da Grad Zrenjanin ulaže u kulturu, sedam odsto od ukupnog budžeta grada, a da je i ovo gostovanje potvrda tome. Gradonačelnik Janjić izrazio je očekivanje da će Sokolović i ovoga puta uspeti da razveseli publiku, ali im istovremeno i dati teme za razmišljanje.