Promocija knjige ''Laudonova regimenta''

U Baroknoj sali Gradske kuće u petak je promovisana knjiga “Laudonova regimenta”, autora Filipa Krčmara, istoričara i arhiviste Istorijskog arhiva u Zrenjaninu, ustanove koja se potpisuje i kao izdavač knjige. Na promociji su, osim autora, govorili dr Milan Micić, pomoćnik Pokrajinskog sekretara za kulturu i javno informisanje Autonomne pokrajine Vojvodine i prof. dr Branko Bešlin, redovni profesor Katedre za istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i potpredsednik Matice srpske, a ispred Grada Zrenjanina prisustvovala je predsednica Skupštine grada prim. dr Eleonora Marjanović.
 
 
Ideja o ovakvoj knjizi nastala je u okviru Krčmarovih istraživanja za projekat Istorijskog arhiva o istoriji štampe u Velikom Bečkereku. Na osnovu jednog otkrivenog teksta iz 1914. godine u kom se pominje lokalni, velikobečkerečki vojni puk, u kom je, između ostalih, vojni rok služio i jedan Miloš Crnjanski, autor knjige zainteresovao se za istorijat te vojne jedinice i vojskovođe Barona Fon Laudona po čijem je imenu nazvana. Stoga i u podnaslovu knjige stoji - Istorija 29. carskog i kraljevskog pešadijskog puka “Baron Fon Laudon”.
 
 
Najveći deo Krčmarove knjige zauzima upravo veza “Laudonove regimente” i našeg grada, o čemu postoji i najviše podataka. Sam autor navodi da je veliki broj naših znamenitih sugrađana regrutovan upravo u 29. puk, kao i da je za smeštaj njegove vojske adaptiran i dograđen prostor u kom je do danas stacionirana kasarna u “Maloj Americi”. Početkom Prvog svetskog rata, 1914. godine, o čemu piše i Miloš Crnjanski u svom delu “Komentari poezije”, masovno se srpski živalj mobiliše u Austrougarsku vojsku, baš u taj puk, i sa železničke stanice u Velikom Bečkereku ispraća na front u Galiciju. Mnogi od tih ratnika, koji nisu želeli da se bore protiv svoje braće južno od Dunava, kasnije dezeritra i prelazi na stranu srpske vojske.
 
 
Promociju knjige uveličao je nastup Gudačkog kvarteta “Panonia”, koji je izveo nekoliko austrijskih vojnih marševa. Svi zainteresovani “Laudonovu regimentu” mogu nabaviti u Istorijskom arhivu Zrenjanin.