Realizuje se projekat ''Participativno budžetiranje'' na Bagljašu

U Mesnoj zajednici “Sonja Marinković”, u naselju Bagljaš, počeli su radovi na izgradnji staze u blizini spomen-parka, a taj posao odvija se u sklopu projekta “Participativno budžetiranje”.
 
Planirano je da se, osim staze, postave klupe i uredi park, što je i bila želja stanovnika tog dela grada koji su sami predložili projekat, a zatim ga i glasanjem odredili kao prioritet u toj mesnoj zajednici.
 
Inače, projekat za izgradnju staze urađen je još pre nekoliko godina, ali su za njegovu realizaciju nedostajala finansijska sredstva.    
 
 
Zrenjanin je jedan od 10 gradova i opština u Srbiji u kojima se sprovodi projekat “Participativno budžetiranje”, koji podrazumeva učešće građana u predlaganju i planiranju budžeta davanjem predloga za projekte koji su za njih od prioritetnog značaja, a potom i glasanje za njih i naravno, realizacija, koja je sada u toku i u gradskim i u seoskim mesnim zajednicama.
 
U tu svrhu Zrenjanin je opredelio sredstva u iznosu od čak 32 miliona dinara, što ga svrstava među lidere u lokalnim samoupravama učesnicama u projektu, a sredstva su  raspoređena za realizaciju odabranih predloga u svim mesnim zajednicama.
 
 
"Participativno budžetiranje” sprovodi se kroz EU program "Podrška civilnom sektoru u 2013. godini" koji organizuje Balkanska istraživačka mreža (BIRN), uz podršku Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).
 
Gradonačelnik Zrenajnina Čedomir Janjić ukazao je da je reč o veoma dobrom projektu, budući da na taj način, građani mogu dostaviti svoje predloge lokalnim administracijama, i na taj način sami uticati na rešavanje problema i realizaciju svojih ideja.