''Realu'' špansko finale u Zrenjaninu

Retki su gradovi u Evropi koji imaju priliku da organizuju košarkaški meč dva čuvena španska kluba, a to se upravo sinoć dogodilo u zrenjaninskoj "Kristalnoj dvorani" – u finalu turnira "Zrenjanin Basketball U16 Cup 2016" snage su odmerili "Real Madrid" i "Barselona", a u izuzetno uzbudljivoj završnici "kraljevski klub" je slavio 68:65 i odbranio prvo mesto osvojeno prošle godine. 
 
 
Oko 2000 gledalaca prisustvovalo je pravoj reviji evropskih košarkaških talenata, šesnaestogodišnjaka koji će vrlo brzo imati mesta i u najjačim sastavima svojih klubova. Veliki pobednički pehar igračima "Reala" uručio je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, istakavši da je prethodnih dana Zrenjanin ponovo bio grad vrhunskog sporta i grad košarke.
 
 
- Pokazali smo i ovoga puta da možemo da organizujemo veliko takmičenje, sa gostima poput "Reala", "Barselone", "Fenerbahčea" i drugih vrhunskih evropskih košarkaških klubova. Naravno da Grad podržava ovakva takmičenja, da podržava košarku i siguran sam da ćemo i naredne godine, zajedničkim snagama organizatora i naših košarkaških radnika, kao i zaposlenih u javnoj ustanovi "Sportski objekti", održati turnir i treći put i podići ga na još viši nivo – poručio je gradonačelnik.
 
 
Na poluvremenu finalne utakmice izgledalo je da će "Real", kao i u prethodnim mečevima u Zrenjaninu, lako stići do još jedne pobede, jer je na semaforu stajao rezultat 41:25. U nastavku, međutim, potpuno druga slika na terenu i igra u kojoj borbeni Katalonci polako smanjuju razliku, do izjednačenja 64:64 na samo minut pre kraja i šanse da čak zabeleže i veliku pobedu nad "večitim" rivalom.  Međutim, smirivanjem igre, uz nekoliko tajm-autova, i  uz spretniju završnicu, Madriđani dolaze do konačnih 68:65 i slavlja na parketu "Kristalne dvorane". Publika, sinoć za nijansu naklonjenija Barseloni, obe ekipe je, kako i dolikuje jednom ovakvom turniru, ispratila toplim aplauzom.
 
 
 
Takođe, u poluvremenu utakmice, na turniru koji je imao i humanitarni karakter, jer će prihod ići u Fondaciju za pomoć najmlađima "Podrži život", nastupili su učenici zrenjaninske Osnovne i srednje škole 9. maj i korisnici Dnevnog centra "Naša priča".
 
 
Ceremoniji proglašenja pobednika "Zrenjanin Basketball U16 Cupa 2016" prethodila je dodela posebnih priznanja pojedincima, pa je tako za najboljeg igrača finalnog meča proglašen tamnoputi, 202 cm visoki Eritijer Ngalamulume iz "Reala". Iz istog kluba stigao je i najperspektivniji, dve godine mlađi igrač, Jusman Garuba Alari. Najbolji u šutiranju "trojki" je Mario Nakić, takođe član "Reala" i sin nekadašnjeg košarkaša "Cibone" i "Partizana" Ive Nakića. Trofej za najboljeg u zakucavanju ostao je u Srbiji i poneo ga je košarkaš "Partizana" Uroš Isailović. Najbolji igrač turnira, prema indeksnom učinku, je košarkaš "Vašaš Akademije" Adam Šomođi, kome je priznanje uručio legendarni "Realov" igrač Roberto Angulo.
 
 
 
Dodeljena su i specijalna priznanja zrenjaninskim košarkaškim legendama, Lajošu Engleru, Aleksandru Tornjanskom i Ljubomiru Katiću, članovima šampionske ekipe "Proletera" iz 1956. godine, kao i predsedniku KK "Proleter" Petku Popoviću, povodom dva velika klupska jubileja - 70. godišnjice od osnivanja kluba i 60. godišnjice od osvajanja titule šampiona države.
 
 
Juče su odigrane i preostale utakmice za plasman, u kojima je, za 7. mesto, "Emporio Armani" savladao "Fenerbahče" 75:69, u borbi za peto mesto "Darušafaka" je u produžetku savladala domaći "Petrovgrad" 73:72, dok je treće mesto pripalo "Partizanu" koji je bio bolji od "Vašaš Akademije"  76:63.
 
Po završetku turnira, organizator Damir Radončić, zahvalio se Gradu Zrenjaninu, sponzorima i svima koji su doprineli da turnir i ove godine bude uspešan i okupi ovako zvučna imena evropske košarke.
- Ovakva utakmica, puno gledalaca, Barselona – Real Madrid usred Zrenjanina, šta drugo poželeti za kraj jednog ovakvog turnira – zadovoljan je Radončić i najavljuje nastavak turnira koji polako postaje tradicionalan.
 
 
- Drago mi je i zbog humane note turnira, puno je večeras ovde bilo dece, svi su uživali. Utisci su dobri i među gostima i učesnicima turnira. U Zrenjanin su ovim povodom došli ne samo igrači i stručni štabovi ekipa, već i roditelji igrača, košarkaški skauti i treneri, pa slobodno mogu reći da april u Zrenjaninu protiče u znaku košarke. Ovaj sport uvek je bio jako popularan u Zrenjaninu i želja nam je da ga vratimo na staze stare slave, između ostalog i kroz jedan ovakav turnir – rekao je Radončić. 
 
Konačan plasman ekipa na 2.  "Zrenjanin Basketball U16 Cup 2016":
 
1. Real Madrid
2. FC Barselona
3. Partizan Beograd
4. Vašaš Akademija Budimpešta
5. Darušafaka Istanbul
6. Petrovgrad Zrenjanin
7. Emporio Armani Milano
8. Fenerbahče Istanbul