Setva na njivama PSS - još niže subvencionisane kamate za kredite

Početku setve suncokreta na zemljištu kod Zlatice, datom na korišćenje zrenjaninskoj Poljoprivrednoj stručnoj službi, prisustvovao je i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa saradnicima. To je bila prilika da se sa poljoprivrednicima porazgovara u "njihovom" ambijentu o aktuelnostima u proizvodnji i mogućnostima za pomoć od strane Grada Zrenjanina, koji u oblasti poljoprivrede izdvaja velika budžetska sredstva u iznosu od čak 430 miliona dinara. Ratari su posebno zainteresovani za kredite sa subvencionisanim kamatama koje su ove godine još niže nego lane i iznose minimalnih 2%.
 
 
Direktorka Poljoprivredne stručne službe Kristina Salapura rekla je da je toj službi Grad Zrenjanin dodelio 76 hektara na lokalitetu Zlatica i da je počela setva suncokreta, u optimalnim rokovima.
- Ovo su i naša ogledna polja koja ćemo kasnije prikazivati poljoprivrednim proizvođačima, na "Danima polja". Ono što je već urađeno i završeno tokom vikenda jeste ogled šećerne repe, a nakon suncokreta kreće setva kukuruza i u međuvremenu, setva soje. Potrudićemo se da i ove godine ispoštujemo sve agrotehničke mere i pokažemo proizvođačima da genetski potencijal naših sorti može da donese visoke prinose - istakla je Salapura i dodala da je na njivama najzastupljenije "NS seme", ali i da Poljoprivredna stručna služba sarađuje i sa nizom drugih semenskih kuća.
 
 
Predrag Marjanski, takođe iz Poljoprivredne stručne službe, preporučuje proizvođačima da kupuju isključivo deklarisano seme, jer klijavost semena kome je istekao rok i koje se čuva od prethodnih godina u nekim magacinima svakako nije pouzdana.
- Bez obzira na pripremljenost parcela, jedino seme koje je deklarisano može dati sigurnu proizvodnju. Šećerna repa, čija je setva završena, zasejana je na oko 3.500 hektara u srednjem Banatu, a uslovi za setvu su bili dobri. Prva setva, obavljena oko 20. marta, je već nikla, a čim se zemljište zagrejalo preko 10 stepeni, stekli su se uslovi i za sejanje kukuruza, suncokreta i soje. Kukuruz će biti zasejan na 85 hiljada hektara, a interesovanje za soju će verovatno biti manje nego prošle godine, jer je, zbog učestalih suša, njena proizvodnja nesigurna na zemljištu koje se ne može navodnjavati - objašnjava Marjanski.
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina podsetio je na niz akcija preduzetih s ciljem da se pomogne poljoprivrednim proizvođačima - gradnju atarskih puteva, bušenje bunara, kopanje kanala za navodnjavanje i odvodnjavanje.
- Pomažemo našim poljoprivrednicima i da izfinansiraju setvu ili nešto što im je potrebno, tako da smo i ove godine pripremili subvencionisane kredite sa 2% kamate i mislimo da je to najpovoljniji kredit koji uopšte mogu da uzmu. U pitanju su kratkoročni krediti u rasponu od 100 do 500 hiljada dinara koje je, samo u prošloj godini, koristilo 376 poljoprivrednih gazdinstava. Ja pozivam zainteresovane poljoprivrednike da se i sada jave Poljoprivrednoj stručnoj službi ili Odseku za poljoprivredu u Gradskoj upravi i novac će im biti na raspolaganju u roku od sedam dana - rekao je Janjić.
 
On je dodao i da inicijative za pomoć poljoprivrednim proizvođačima u najvećoj meri stižu od njih samih i da se izlazi u susret njihovim zahtevima.
- Sigurno je da oni najbolje znaju šta im treba, tako da se zajednički dogovaramo i u Gradskoj kući, ali i na njivama, kao što je to slučaj sada, i upravo jedan od rezultata tih dogovora su i ovi kratkoročni krediti sa subvencionisanom kamatom.
 
 
Korisnik takvog kredita prošle godine, Slavko Blagojević iz Lazareva, koji obrađuje 55 jutara zemlje pod šećernom repom, suncokretom i kukuruzom, navodi da mu je kredit značajno pomogao u obnavljanju poljoprivredne proizvodnje.
- Zahtev sam podneo i za ovu godinu, jer mi ovaj kredit pomaže da se ne zadužujem na drugi, nepovoljan način, čime bih samo bio na gubitku. Zahvaljujem se Gradu Zrenjaninu i gradonačelniku što nam izlaze u susret i misle na poljoprivrednike - ističe Blagojević.