Terensko vozilo već u funkciji - bolja zdravstvena zaštita u naseljenim mestima

Terensko vozilo Doma zdravlja Zrenjanin, koje je juče predato toj zdravstvenoj ustanovi, danas je već stavljeno u funkciju i iz ambulante u Perlezu dopremilo je uzorke krvi do centralne laboratorije Doma zdravlja. Zajedno sa terenskim vozilom, u ambulantu u tom naseljenom mestu, kao i u susednoj Čenti, doneta je i nova medicinska oprema - vaga za bebe i vaga sa visinometrom. Tim povodom ambulante u Perlezu i Čenti posetili su danas zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, pokrajinski poslanik dr Predrag Matejin i direktor Doma zdravlja Zrenjanin Miodrag Subić.  
 
 
Miodrag Subić rekao je da je za potrebe ambulanti u naseljenim mestima nabavljeno 12 vaga za bebe i 22 vage sa visinometrom, a da će terensko uzorkovanje laboratorijskog materijala krenuti iz pet naseljenih mesta.
- Danas smo već krenuli sa ambulantom u Perlezu, a obuhvatićemo i Čentu, Ečku, Melence i Elemir. U narednom periodu pokrićemo i ostala naselja, a do tada, u ovom slučaju, stanovnici u mestima koja gravitiraju Perlezu mogu dolaziti ovde i davati uzorke - objasnio je Subić. 
 
 
Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac naglašava da Grad Zrenjanin brine o izgledu objekata koji pripadaju Domu zdravlja, ali i da želi da budu što bolje opremljeni medicinskom opremom. Napomenuo je da je sada zaživelo nešto na čemu se radilo duže vremena, jer je sam proces zahtevao određene pripreme. 
 
 
- Akciju započinjemo upravo u ovom mestu, jer su građani Perleza i pokrenuli tu inicijativu i podneli zahtev da se ovako nešto uradi, što je dobar primer saradnje građana i Gradske uprave. Slušamo koje su to želje građana i kako možemo da ih realizujemo i ovo je jedan od primera dobre ideje koje je lokalna samouprava prihvatila. Mi smo u ovaj projekat krenuli pre godinu ipo dana. Neophodno je bilo umrežavanje računara u svim ambulantama i Doma zdravlja, nabavka opreme, kako računarske, tako i one za distribuciju uzoraka krvi do centralne laboratorije, kupovina terenskog vozila, ali i obezbeđivanje odgovarajućeg medicinskog kadra. Ovo je sada nešto što je postalo stvarnost, što će zaživeti i biti realnost u narednim godinama za stanovništvo u naseljenim mestima – ocenio je Santovac ovu aktivnost Grada Zrenjanina i Doma zdravlja.    
 
 
Poslanik u Skupštini AP Vojvodine dr Predgar Matejin izrazio je zadovoljstvo što je danas u Perlezu pokrenuta akcija uzorkovanja krvi što je to ispunjavanje obećanja dato pacijentima u naseljenim mestima. 
- Oni više ne moraju da dolaze u grad dva puta, kako bi prvo izvadili krv, a potom i preuzeli rezultate, već sve to sada obavljaju u svojoj ambulanti. Rezultati stižu pacijentovom lekaru putem elektronskih sistema, kompjuterski, tako da smo umnogome olakšali čitav ovaj proces. Težićemo i ubuduće da našim pacijentima, našim građanima, olakšamo pristup zdravstvenim ustanovama i poboljšamo kvalitet usluga – rekao je Matejin.    
 
 
Olgica Čongradac, penzionerka iz Perleza, prva je pacijentkinja u tom selu koja je danas predala uzorak krvi koji će biti analiziran u Zrenjaninu i rezultat potom prosleđen lekaru u ovoj ambulanti. Zadovoljna je, kaže, što je zaživela ova akcija i što više neće morati da putuje do grada zbog laboratorijskih analiza.  To će joj, ističe, uštedeti i vreme i novac.