Travnati tepih i cvetne leje i uz Gradsku kuću

Radnici zrenjaninskog JKP "Čistoća i zelenilo" počeli su danas postavljanje travnatog tepiha na površinama uz Gradsku kuću. Prethodno su uklonili gornji sloj zemljišta i pripremili teren za postavljanje trave, iste kao na već formiranim zelenim površinama Trga slobode. Kako navode u tom preduzeću, trava će biti postavljena na obe površine, levo i desno od glavnog ulaza u zgradu, kombinovano sa cvetnim lejama. 
 
 
 
 
U toku prepodneva stigli su i busenovi trave, dopremljeni sa određenih lokacija i rasadnika u okolini. Radovi na pripremi terena obuhvatili su uklanjanje gornjeg sloja dosadašnje nekvalitetne trave, nivelisanje terena i ravnanje valjcima, uklanjanje većih grudvi zemlje i nasipanje peščane podloge.
 
 
 
Na novom travnatom tepihu posebno će zablistati i jedan od simbola Gradske kuće, stablo tise, koje je uz zgradu zasađeno nakon rekonstrukcije i dogradnje, oko 1890. godine. Stablo staro blizu 130 godina, po starim verovanjima, simboličan je "čuvarkuća i mitsko drvo prožeto simbolikom dugovečnosti, otrovnosti i raznih narodnih verovanja. Uz dominantni primerak tise ispred levog krila zgrade, još jedno stablo raste sa suprotne, desne strane, a nekoliko manjih primeraka uspeva i oko fontane u Gradskoj bašti.