Uspeh zrenjaninskih horova

Zrenjaninski horovi ‘’Panonika’’ i ‘’Gradski dečji hor Kulturnog centra Zrenjanin’’ dobitnici su nagrada na Valjevskom horskom festivalu, održanom od 15. do 17. aprila. 
Ovim povodom je članica Gradskog veća zadužena za kulturu Dubravka Bulovan Bengin upriličila prijem u Gradskoj kući za njihove dirigentkinje i članove. 
 
 
 
 
U razgovoru, gosti su izneli svoja iskustva sa takmičenja ali i buduće planove, dok je većnica istakla kako je Zrenjanin grad horova, te da bavljenje umetnošću nije samo posao, već je način života: 
- Zrenjanin je u poslednjih par godina bez obzira na teškoće u kulturi napravio iskorake, dobio je dva nova hora, koja iako postoje tek godinu dana postižu zapažane rezultate, oživeo je Zrenjaninsku filharmoniju, a prvi je i za sada jedini koji je ima Strategiju kulture. Sledeće nedelje ćemo imati bliže informacije u vezi sa statusom grada u fokusu, što je novi projekat, plan je da gradovi konkurišu, a među njima se biraju dva ili tri grada koji će imati poseban status kada je u pitanju finansiranje određenih aktivnosti, u segmentima programskih aktivnosti, infrastrukture, kulturne baštine i spomenika kulture. To su posebna sredstva koja je Vlada izdvojila upravo za projekta Gradovi u fokusu. Svake naredne godine biraju se novi, na osnovu čega se pravi mreža gradova koji će imati posebni tretman - objasnila je Bulovan Bengin.  
Ona je dodala i to da je Zrenjanin na dobrom putu, te da su u ovoj oblasti učinjeni dobri pomaci. 
 
 
 
 
Mešoviti hor ‘’Panonika’’ je najmlađi zrenjaninski hor i broji 55 članova. 
Na Valjevskom festivalu, koji mu je ujedno i prvo takmičenje osvojio je prvu nagradu, i pobedio u svojoj kategoriji. Zorica Kozlovački dirigentkinja hora istakla je kako im priznanje daje ‘’vetar u leđa’’ da u buduće rade još više: 
- 29. maja nastupimo u Tuzli na prvom horskom međunarodnom festivalu. Potom će uslediti letnja pauza i audicija za nove članove, jer smo otvoreni hor za sve koji žele da pevaju sa nama - istakla je ona, dodajući kako je ‘’Panonika’’ mesto dobrog druženja i uživanja u muzici.  
 
Dečji hor Kulturnog centra ima oko 70 članova, a na festivalu se predstavilo 55 mladih horista, koji su osvojili prvu nagradu i postali pobednici u svojoj kategoriji. 
Ovakav uspeh je izuzetno značajan za hor, napomenula je dirigentkinja hora Senka Milosavljević, posebno zato što je usledio nakon samo 6 do 7 meseci rada. Ona je objasnila da dečji hor nosi jednu posebnu problematiku koja se tiče samog dirigovanja i pevanja, jer su okupljna deca različitog uzrasta, od prvog do osmog razreda osnovne škole.  
- Na festivalu smo se predstavili programom koji je bio koncipiran po različitim stilovima, zatupili smo sve žanrove, pevali smo i duhovnu i modernu kompoziciju, ali je najveći hit u Valjevu bila folklorna kompozicija ‘’Banaćansko kolo’’ koja je podigla i publiku i žiri na noge, a uz ovacije su nas ispratili sa bine. Bio je pun pogodak što smo predstavili naš banatski temperament’’ - ispričala je Milosavljević. 
 
Govoreći o planovima hora, ona je napomenula da ih 11. i 12. maja čeka Festival dečjih horova Srbije, na kom će se predstaviti oko 50 horova iz raznih krajeva zemlje, potom sledi Festival ‘’Slobodan Bursać’’ u Zrenjaninu, a pre raspusta planirano je snimanje nove, moderne pesme.