Arađani prezentovali svoje umeće i običaje

Prva manifestacija ’’Aradac na dlanu’’ održana je u subotu u ovom selu, tokom koje je svoje proizvode izložilo Udruženje vinogradara i vinara, Udruženje ljubitelja kobasica, više udruženja žena i članovi Omladinske organizacije, a bio je organizovan i prigodan kulturno-umetički program.
 
 
Prvi posetioci prisustvovali su svinjokolju, tačnije prikazu tzv. ‘’zabijačke’’ kojom je  otvorena manifestacija, a tokom dana mogli su da se upoznaju sa proizvodnjom vina i rakije,  degustiraju 40 vrsta aradačkih vina, kobasice, čvarke, torte i kolače, među kojima su najzapaženije bile tradicionalne herovke, sada već čuveni aradački brend. Na više štandova prodavalo se cveće, a takođe su lokalni umetnici prodavali svoje rukotvorine i suvenire.
 
 
Grad je podržao organizaciju ove manifestacije, a tim povodom meštane i njihove goste pozdravio je zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac. On je podsetio da je u martu, posetivši ovo selo obećao da će podržati inicijativu Arađana da se organizuje još jedna manifestacija koja bi kako je zamišljeno, okupila veći broj Udruženja:
-Seoske manifestacija doprinose uvećanju ovdašnjih turističkih resursa i atraktivnosti Banata, što je veoma važno za razvoj ovog regiona. Naša je želja da podržimo slične događaje kako u samom sedištu grada tako i u naseljenim mestima, s obzirom na to da obogaćuju lokalnu zajednicu i čuvaju kulturu i običaje svih naroda koji ovde žive,  pa i prenose tradiciju na nove generacije, čime se ona čuva. Podrška lokalnim udruženjima, kroz promociju njihovih proizvoda i otvaranje novih lokacija za prodaju, naročito je bitna za opstanak malih proizvođača - istakao je zamenik Santovac.
 
 
U nastavku programa manifestacije nastupile su poznate aradačke ‘’Meškarke’’, a svojim folklorom i pesmama prikazao se i Kulturni centar Aradac. Dobrovoljno vatrogasno društvo pod vođstvom Jana Abelovskog je izvelo simulaciju vatrogasne vežbe za juniore, Karate klub ‘’Banat’’ je prezentovao svoje veštine, a potom je usledila šahovska simultanka za pionire i juniore.
 
 
Tokom dana bio je otvorene i mini zoo vrt mladunaca domaćih životinja koji je posebno bio interesantan najmlađim posetiocima.
Đuro Viljačik, predsednik Organizacionog odbora manifestacije i član Udruženja ljubitelja kobasica zaključio je da je veoma zadovoljan kako je ‘’Aradac na dlanu’’ realizovan, ali da je svestan da uvek može i bolje.
U Aradcu se tokom godine organizuje više manifestacija, te je ovo selo poznato i po kobacicijadi, tortijadi i takmičenju vinara.