''Evropsko selo'' i ove godine okupilo brojne učesnike i goste

U sportskoj hali "Medison" u Zrenjaninu juče je peti put održana manifestacija "Evropsko selo", već tradicionalno okupivši veliki broj učesnika i gostiju. Zbog lošeg vremena manifestacija je preseljena u zatvoren prostor, ali to nije umanjilo želju i entuzijazam učenika zrenjaninskih osnovnih škola i njihovih nastavnika da u višesatnom programu na bini i na svojim štandovima što bolje predstave države članice Evropske unije, njihove kulture, običaje, tradiciju, zanimljivosti...
 
 
Kao i svake godine, manifestaciju su posetili predstavnici ambasada članica Evropske unije, Delegacije EU u Srbiji, EU Info centra i Fonda za evropske poslove AP Vojvodine, za koje je priređen i prijem u Gradskoj kući. Institucije Evropske unije predstavljao je u Zrenjaninu Oskar Benedikt, zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji, a gosti Zrenjanina juče su bili i Luminica Balan, zamenica ambasadora Rumunije, Panajotis Janakuljas, drugi sekretar ambasade Grčke, Stjepan Glas, opunomoćeni ministar Veleposlanstva Republike Hrvatske, Duško Krsmanović, viši savetnik ambasade Kraljevine Holandije, Milan Čežek i Dražen Lovrić, predstavnici Fonda za evropske poslove AP Vojvodine i Snežana Pupovac, predstavnica EU info point Novi Sad.
 
 
 
Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji, Oskar Benedikt, koji je prisustvovao"Evropskom selu" i pre dve godine, i ovoga puta ocenio je manifestaciju kao izvanrednu mogućnost da se školska deca upoznaju sa zemljama EU, što Delegacija EU u Srbiji u potpunosti podržava. On se zahvalio gradonačelniku Janjiću i Gradu Zrenjaninu na srdačnom prijemu i na celokupnoj organizaciji "Evropskog sela".
 

- Nadamo se da će se ova ideja proširiti i na ostale gradove u Srbiji, ali Zrenjanin je svakako pionir u tome. Manifestacija se održava povodom Dana Evrope i sada je to već 66 godina od kada su učinjeni prvi napori da se pomire evropske države prethodno suprotstavljene u ratu, Francuska i Nemačka, što je potom rezultovalo i stvaranjem Evropske unije. Danas ona broji 28 članica, a nadamo se i želimo da 29. članica bude Srbija - istakao je Benedikt.
 
 
- Ponosan sam što "Evropsko selo" organizujemo peti put i što sve naše škole prihvataju učešće u manifestaciji i predstavljanju zemalja članica Evropske unije. Naša deca na taj način saznaju mnogo toga što nisu znala o tim državama i sigurno da je to dobro i korisno. Zahvaljujem se, pre svega, direktorima škola i nastavnicima koji nas podržavaju u ovom projektu, naravno i učenicima koji se trude da prikažu ono najinteresantnije iz svake zemlje Evropske unije, a zahvaljujem se takođe i Delegaciji EU u Srbiji i predstavnicima ambasada koji nas posećuju i koji su takođe prepoznali značaj ove manifestacije - rekao je gradonačelnik Janjić.
 
 
 
Dražen Lovrić predstavio je Fond za Evropske poslove AP Vojvodine kao pokrajinsku instituciju osnovanu da se bavi potencijalima koje EU pruža svojim državama članicama i kandidatima za članstvo.
- Nama je kroz IPA programe dostupno više od 200 miliona evra na godišnjem nivou, ali u procesu pristupanja Srbija ima pravo da koristi i druge briselske fondove. Naša kancelarija je uvek podržavala i projekte koji se bave edukacijom o samoj EU i pisanju projekata, kao i ovakve manifestacije, kakvo je "Evropsko selo" u Zrenjaninu. Pokušaćemo da u narednom periodu za manifestaciju da obezbedimo i neka dodatna sredstva koja dolaze iz Brisela ili IPA fondova, kako bi "Evropsko selo" podigli na još viši nivo - naveo je Lovrić.
 
 
 
Delegacija EU u Srbiji obezbedila je i prigodne nagrade učenicima i školama koje su, u okviru "Evropskog sela" učestvovale u kvizu znanja o Evropskoj uniji i zemljama članicama. Prva nagrada - bicikl - pripala je Dušanu Vukaniću, učeniku OŠ "Petar Petrović Njegoš", drugu nagradu - tablet računar - dobio je Igor Ludajić, učenik OŠ "2. oktobar", a treću - vaučer u iznosu od 5000 dinara za kupovinu knjiga - Vladislav Stefanović,OŠ "Đura Jakšić" Zrenjanin. Dodeljene su još tri nagrade u vaučerima za kupovinu knjiga u iznosu od po 3000 dinara. Fond za evropske poslove APV računarima je nagradio škole iz kojih su prva tri nagrađena učenika. 
 
 
Takođe, ambasada Grčke u Srbiji i ove godine organizovaće posetu ambasadi učenika iz škole koja je predstavila tu zemlju na "Evropskom selu" - osnovne škole "Jovan Cvijić" iz Zrenjanina. Ambasada Grčke od samog početka svesrdno podržava ovu manifestaciju i njeni predstavnici redovni su gosti "Evropskog sela" svake godine, posebno nagrađuje škole koje su odabrane da predstave Grčku.
 
 
Podsetimo, inicijativa za pokretanje "Evropskog sela" potekla je iz osnovne škole "Mladost" iz Tomaševca i direktora te škole, Slobodana Rakića. Tom prilikom napomenuto je da je cilj projekta promovisanje različitosti naroda i država na kojima je sagrađena moderna Evropa. Organizovanju manifestacije doprinela je i činjenica da 75 odsto mladih ljudi nikada nije imalo priliku da putuje u zemlje članice Evropske unije.