Noć muzeja u zrenjaninskim ustanovama kulture

Noć muzeja održaće se u subotu 21. maja, a gradske ustanove kulture će tog dana od 17 sati do jedan čas posle ponoći, posetiocima predstaviti mnogobrojne sadržaje, specijalno pripremljene za tu priliku. 
 
U manifestaciji učestvuju Narodni muzej Zrenjanin, Savremena galerija Zrenjanin, Kulturni centar Zrenjanina, Istorijski arhiv Zrenjanin, Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin” i Osnovna i srednja škola „9. maj”, saopšteno je na konferenciji za novinare u Multimedijalnoj sali Gradske kuće.
 
Deset dana pre Noći muzeja održaće se i manifestacija „Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10” , rekla je Sanja Vrzić menadžerka za odnose sa javnošću u muzeju i dodala da će tom prilikom biti otvorena izložba „Odjeci – Divno smo se družili“, kao i izložba na otvorenom ‘’Art tura’’, ali i „VII Bijenale mozaika – Tragom energije i svetlosti”, a takođe će biti organizovano i etno-veče „Prelo u Muzeju“.
- U Noći muzeja, posetioce očekuju u Atrijumu koncert Muzičke kreativne radionice, koncert Hora ‘’Mironosice’’ , nastup učenika muzičke škole i koncert ‘’Bid benda’’. Takođe je pripremljeno nekoliko radionica i kamernih postavki: ’’Zapisi u stenama’’, Dim iz naših lula’’, ‘’Nekropola iz Sečnja’’ itd - najavila je Vrzić program Narodnog muzeja.. 
 
 
U biblioteci će istog dana biti organizovan sajam knjiga u Klubu knjige, te sve zainteresovane očekuju sniženja između 50 i 80 odsto. 
 
Prema rečima Jelene Đorđević Perc, saradnice za odnose sa javnošću u biblioteci, ova ustanove pripremila je tokom ovogodišnje Noći muzeja prvi u nizu programa Šekspiru u čast:
- Program ‘’Šekspir pred vratima’’ održaće se na platou ispred biblioteke, počeće u 21 sat nastupom artista iz Novog Sada koji izvode performans vatrom, a potom će Zrenjaninci u  čitati sonete i odabrane monologe iz Šekspirovih drama - istakla je Đorđević Perc, najavljujući i specijalne goste te večeri.
 
Tokom obe manifestacije program će organizovati i Savremena galerija, među kojima je i izložba ‘’60. godina Umetničke kolonije Ečka - kolonije kao fenomena vojvođanske umetnosti sredinom pedesetih godina prošlog veka’’. 
 
U izložbenom salonu Kulturnog centra biće postavljena izložba ‘’Crteži na slobodi’’, radovi 50 karikaturista iz celog sveta, a izložba pod nazivom ‘’Odlikovanja iz legata Istorijskog arhiva Beograda’’, u Noći muzeja, očekuje posetoce zrenjaninskog Istorijskog arhiva.
 
Osnovna i srednja škola ‘’9. maj’’ učestvuovaće takođe u manifestaciji kada će održati radionicu reciklažnog tipa i inkluzivnu likovnu koloniju, čija će tema biti ptice.
 
Svi sadržaji biće besplatni za publiku.
 
Noć muzeja, koja se održava pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Srbiji, predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd. Prva Noć muzeja, održana u 5 beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za deset godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije. 
 
Viasat History je sponzor manifestacije Noć muzeja već sedmu godinu.