Peto ''Evropsko selo'' sutra u hali sportova "Medison"

Manifestacija "Evropsko selo" koja se u Gradu Zrenjaninu već petu godinu organizuje povodom Dana Evrope, biće održana sutra, 12. maja od 17 sati u hali sportova "Medison", Karađorđev trg bb.
 
Učenici 26 osnovnih škola sa teritorije Grada, zajedno sa njihovim gostima predstaviće različite države - članice Evropske unije, njihove jezike, karakteristike, obeležja, nošnju,  umetnost i kulturu, tradicionalne specijalitete...
 
Pored ovog jedinstvenog EU sajma koji se održava samo u Zrenjaninu, biće organizovan i EU kviz, osmišljen kao takmičenje u poznavanju Evropske unije za učenike šestih razreda.
 
Za pobednike takmičenja, EU delegacija je pripremila interesantne nagrade: za osvojeno prvo mesto bicikli, drugo tablet, a treća nagrada je novčani iznos od 5000 dinara. Oni su takođe pripremili i tri utešne nagrade od 3000 dinara. 
 
Fond ‘’Evropski poslovi’’ APV je takođe obezbedio nagrade, te će škole čiji učenici osvoje prva tri mesta dobiti računare. 
 
"Evropsko selo" otvoriće zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.
 
Ovaj projekat je 2012. godine pokrenula Osnovna škola "Mladost" iz Tomaševca, nakon čega joj se vrlo brzo pridružuju i druge škole, prepoznajući njegov značaj, edukativni i kreativni potencijal.
 
Ideja za organizovanje manifestacije proistekla je iz želje da se promovišu različitosti naroda i država koje čine modernu Evropu, ali i iz činjenice da veliki broj mladih ljudi i dece nije putovalo u zemlje EU, te nije imalo mogućnost da ih na taj način bliže upozna.
 
Manifestacija "Evropsko selo" ove godine proslavlja i mali jubilej - petogodišnjicu postojanja, čime je potvrdila uspešnost u ostvarivanju osnovnih ciljeva: afirmisanje evropskih vrednosti, dobre volje, mira i edukovanje o EU i njenim članicama.