Nagrada za moderni umetnički senzibilitet Davidu Albahariju

Gradska narodna biblioteka "Žarko Zrenjanin" organizovala je večeras, u Baroknoj sali Gradske kuće svečanost povodom dodele Nagrade za moderni umetnički senzibilitet Fonda "Todor Manojlović" romanopiscu, pripovedaču, uredniku i prevodiocu iz Zemuna, Davidu Albahariju.

 

 

Svečanosti su, pored brojnih poštovalaca dela Davida Albaharija prisustvovali predstavnici Fonda Todor Manojlović, na čelu sa predesednicom  prof. dr Vladislava Gordić Petković, književnom teoretičarkom i kritičarkom, koja je imala samo reči hvale o laureatu Nagrade za moderni umetnički senibilitet za 2015. godinu. Po njenim rečima Albahari je najvažniji promoter savremene književnosti i legenda pisane reči u Srbiji.

 

  

 

David Albahari, pisac i prevodilac, rođen je 1948. godine. Prvu knjigu, zbirku priča Porodično vreme, objavio je 1973. godine. Do sada je objavio deset knjiga priča i dvanaest romana, kao i tri knjige eseja. Za knjigu priča Opis smrti (1982) dobio je Andrićevu nagradu. Knjiga priča Pelerina (1993) nagrađena je nagradama Stanislav Vinaver i Branko Ćopić. Roman Mamac dobio je Ninovu nagradu za najbolji roman u 1996. godini, kao i nagradu Narodne biblioteke Srbije, Balkaniku i Most-Berlin. Roman Pijavice nagrađen je Nagradom grada Beograda (2006).

 

 

Preveo je veliki broj knjiga, priča, pesama i eseja mnogih američkih, britanskih, australijskih i kanadskih pisaca. U periodu između 1973. i 1994. godine radio je u redakcijama više beogradskih i novosadskih časopisa i izdavačkih kuća.

Od jeseni 1994. godine živi u Kalgariju, u Kanadi.

Govoreći o nagradi Albahari nije mogao, a ni želeo da ne pomene Zrenjanin, jer je neke od svojih prvih prevodilačkih radova objavio baš u zrenjaninskoj “Ulaznici”.

Za Zrenjanin je velika čast da ugosti jednog ovakvog autora, kakav je Albahari, dobitnika brojnih nagrada, a za nas je značajno što će danas u Zrenjaninu biti uručena nagrada Fonda “Todor Manojlović”, rekao je Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika.

 

 

U obrazloženju Upravnog odbora kaže se da Albahari već više od četiri decenije ispisuje svedočanstva o pojedincu u vrtlogu jezika i vremena: ne pristajući da se sinhronizuju sa odveć zahtevnim svetom materijalnih interesa i tehnološkog napretka, njegovi junaci vode  dugu i napetu bitku sa simboličnim poretkom, sa uspomenama, sa paralelnom egzistencijom u svetu nužnosti i svetu slobode. Opisujući u važnom periodu svog stvaralaštva iskustvo egzila, Albahari opisuje sučeljavanje dva koncepta sveta i prostora: dok Kanadu opisuje kao carstvo geografije u kom dominira osećaj da se prostor prostire u beskonačnost, Srbiju opisuje kao svet u istoriji, osvešćen o krhkosti i besmislenosti granica.

Značaj i važnost umetničkog opusa, tiha i uporna borba da malu kulturu osnaži a lokalni jezik učini globalno prisutnim, trajna nastanjenost u čitalačkim afinitetima više generacija i više kultura, sve su to razlozi koji su opredelili Upravni odbor Fonda "Todor Manojlović" da nagradu za moderni umetnički senzibilitet ove godine dodeli – Davidu Albahariju.