Rečni ekološki karavan ''Reka 2016'' uplovio u Zrenjanin

Regata “Reka 2016”, kako je simbolično nazvan rečni ekološki karavan, uplovila je danas u Zrenjanin i usidrila se na Begeju, ispred restorana “Pivnica”. Jedna od najvećih regata sa međunarodnim predznakom na našim vodama dovela je više od 70 plovila, sa preko 200 učesnika, koji od 30. jula do 13. avgusta krstare Dunavom, Tisom, Begejom i kanalom Dunav-Tisa-Dunav, od Starih Banovaca do Segedina i nazad.
 
 
Regata je u Zrenjanin stigla sa Carske bare, a u našem gradu učesnici će boraviti tokom popodneva i prenoćiti, da bi isplovili sutra u ranim jutarnjim satima. Za goste našeg grada predviđen je i poseban program i organizovani obilazak gradskog jezgra, a u večernjim časovima druženje. Domaćin nautičarima je JP “Turistički centar grada Zrenjanina”, u saradnji sa restoranom Pivnica “Četir’ konja debela”, Udruženjem turizmologa Zrenjanin i Udruženjem građana “Urbani forum“.
 
 
Gosti su, kako i dolikuje dobrom domaćinu, dočekani uz pogaču i so, a pozdravne reči uputili su im pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, predstavnica “Turističkog centra grada Zrenjanina” Vesna Bugarin, predsednik Udruženja “Urbani forum“ Vojislav Cvejić, predstavnik Udruženja turizmologa Zrenjanin i takođe član “Urbanog foruma“ Jaroslav Stevanov i novinarka Branka Jajić. Gosti su upoznati i s namerom Grada Zrenjanina da u pogonima pivare uskoro otvori Muzej piva. Svečani doček uveličao je kraćim umetničkim nastupom popularni glumac Milenko Pavlov Menato, izmamivši brojne aplauze prisutnih.
 
 
Pozdravljajući učesnike regate u ime Grada Zrenjanina i gradonačelnika Čedomira Janjića, pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić iskoristio je priliku da ukaže na napore koje lokalna samouprava čini na razvoju nautičkog turizma i revitalizaciji reke Begej, s ciljem da ponovo postane plovna do Temišvara.
- Mi zaista ozbiljno radimo na tome i želimo da razvijemo nautički turizam ovde, u Zrenjaninu. Želimo da, posle 60 godina, Begej ponovo postane plovan između Srbije i Rumunije, kao i da se izgradi velika marina, nedaleko od centra grada, kako se ne bi obustavljao saobraćaj na reci prilikom sličnih manifestacija i većeg broja plovila. U samoj marini obezbedili bi i neke dodatne sadržaje namenjene ovom vidu turizma - naglasio je Radišić. 
 
 
U ime organizatora “Reke 2016” zahvalio se Saša Tabaković, istakavši da ovakav doček nisu imali ni prilikom prethodnih regata, a da ga verovatno neće imati ni do kraja ovogodišnje regate. 
 
 
Rečni ekološki karavan “Reka 2016.” krenuo je 30. jula iz Starih Banovaca, po sledećoj ruti:Titel, Carska bara, Zrenjanin, Novi Bečej, Mol, Senta, Kanjiža, Segedin, Novi Kneževac, Ada, Bečej, Aradac, Slankamen, Stari Banovci. U Segedinu će “panonski mornari” boraviti dva dana, 7. i 8. avgusta, a na delu Tise koji pripada teritoriji Grada Zrenjanina, na izletištu kod Aradca, biće 12. avgusta, gde je takođe predviđen popodnevni i večernji boravak i noćenje.