Gradonačelnik potpisnik Memoranduma u okviru projekta ''Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi''

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić danas je, u Skupštini grada Beograda, u ime Grada Zrenjanina svečano potpisao Memorandum o razumevanju i saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i Savetom Evrope, u okviru projekta "Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi". Zrenjanin je jedan od 20 gradova/opština u Srbiji, izabranih na konkursu za primenu paketa podrške za unapređenje funkcije upravljanja ljudskim resursima. Potpisivanju je prisustvovao i pomoćnik gradonačelnika, Duško Radišić.
 
 
 
Na taj konkurs su se prijavile 93 lokalne samouprave, a izabrani su Beograd i gradske opštine Stari grad i Savski venac, Niš, Novi Sad, Kragujevac, Pančevo, Kraljevo, Smederevo, Zrenjanin, Čačak, Valjevo, Loznica, Pirot, Bač, Trstenik, Medveđa, Raška, Svrljig i Bujanovac. Za realizaciju projekta Evropska unija donirala je izabranim gradovima/opštinama dva miliona evra. 
 
Projekat zajednički finansiraju Evropska unija i Savet Evrope, a sprovodi Savet Evrope u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i Stalnom konferencijom gradova i opština – Savez gradova i opština Srbije. Osim predstavnika gradova/opština, učesnika u projektu, današnjem skupu u Skupštini Beograda prisustvovalo je više eminentnih zvanica, među kojima su bili i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport, šef Misije Saveta Evrope (SE) u Srbiji Tim Kartrajt, ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu u Vladi Srbije Ana Brnabić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Đorđe Staničić, zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović. 
 
 
 
Pre samog potpisivanja Memoranduma o razumevanju i saradnji, predstavljen je projekat i paket podrške lokalnim samoupravama za unapređenje funkcije upravljanja ljudskim resursima, a izneti su i planovi Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u oblasti podrške lokalnim samoupravama.
 
Tom prilikom ministarka Ana Brnabić najavila je donošenje, do kraja marta, nove odluke o maksimalnom broju zaposlenih u lokalnim samoupravama za 2017. godinu, kao i da će najveća promena u odnosu na prethodne odluke biti što se neće ići linearno u smanjivanje zaposlenih, a nekim gradovima/opštinama dozvoliće se i nova zapošljavanja. Kako je objasnila, razmišlja se da se lokalne samouprave podele u sedam grupa, a u skladu s tim, u nekima će doći do smanjenja broja zaposlenih, a u nekima do mogućnosti novog zapošljavanja, o čemu će odlučivati komisija u kojoj će biti i predstavnik Ministarstva.  
 
 
 
Kako se navodi u danas potpisanom Memorandumu, osnovni cilj projekta odnosi se na jačanje kapaciteta, poboljšanja funkcionisanja i efikasnosti lokalnih samouprava u Republici Srbiji u oblasti politike upravljanja ljudskim resursima kroz uvođenje modernih instrumenata za unapređenje politike upravljanja ljudskim resursima. Paketi predstavljaju direktnu stručno/tehničku podršku odabranim lokalnim samoupravama u prioritetnim oblastima i njihovim konkretnim potrebama, u cilju što efikasnije primene predmetne regulative. U zavisnosti od veličine, odnosno broja stanovnika u izabranim lokalnim samoupravama, spoljni stručni konsultanti Saveta Evrope provešće u radnom angažovanju od 40 do 100 dana.