Stotine zelenih balona u znak podrške deci oboleloj od raka

Iz Zrenjanina je danas, tačno u 13 časova, istovremeno kada i u još 40 gradova u Srbiji, stotine zelenih balona poletelo put neba, čime je simbolično upućena podrška svoj deci oboleloj od raka i u znak sećanja na sve one koji, nažalost, nisu uspeli da pobede tu opaku bolest. Na platou ispred Gradske biblioteke u centru grada organizovano je obeležavanje Svetskog dana dece obolele od raka, u koje se uključio veliki broj naših sugrađana. 
 
 
Program su, u sklopu nacionalne kampanje „I ja se borim! – stare stvari za novu nadu“, organizovali Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR, Gradska narodna biblioteka "Žarko Zrenjanin" i Grad Zrenjanin, a pridružilo im se više kolektiva, ustanova, ugostiteljskih objekata. 
 
U ime Grada Zrenjanina prisutne je pozdravio pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, poručivši da je cilj današnjeg okupljanja davanje podrške najhrabrijim malim borcima i njihovim roditeljima. 
„Prvenstveno smo se ovde okupili kao roditelji, pa tek onda kao neko ko predstavlja neke organizacije ili ustanove. Prošle godine je na ovom mestu bilo puno emocija, bilo je i suza, ove godine se trudimo da pesmom i igrom, pozitivnog duha, izrazimo naša očekivanja i nadu i od srca poželimo roditeljima, a posebno deci, da se izbore sa bolešću i oporave. S roditeljima obolele dece smo tu svakoga dana, a danas simbolično skrećemo pažnju na tu borbu i pozivamo sve da nam se u tome pridruže“, istakao je Duško Radišić. 
 
 
 
Emotivno je bilo i obraćanje Zrenjaninke Milene Markov, majke deteta preminulog od leukemije, koja je nastavila s angažovanjem u NURDOR-u i bori se za izlečenje druge obolele dece. 
„Poražavajuća je istina da svakog dana u Srbiji jedno dete oboli od raka, a svake nedelje, nažalost, jedno dete premine. U proseku je oko 500 dece bolesno od neke vrste karcinoma i svoju bitku vode u hemato-onkološkim bolnicama koje se nalaze u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. NURDOR, pored svega što radi, ima i „roditeljske kuće“, pomaže roditeljima koji žive van mesta lečenja svoje dece i posle svega što želimo da uradimo u Nišu, želja nam je da pomognemo izgradnju još jedne velike „roditeljske kuće“ u Beogradu. Zahvalna sam i Gradskoj biblioteci i Gradu Zrenjaninu, svima koji su danas došli i koji žele da pomognu, čija mala pomoć nekome može da znači mnogo“, poručila je Milena Markov.  
 
 
Jelena Đorđević, stručni saradnik za odnose s javnošću GNB "Žarko Zrenjanin", ustanove koja tri godine sarađuje s udruženjem NURDOR, istakla je da su građani Zrenjanina, već samim okupljanjem u velikom broju doprineli uspehu današnje akcije. Prošle godine, navela je ona, Zrenjanin je bio jedan od 20 gradova učesnika, a ove godine, na zadovoljstvo svih, taj broj gradova učesnika je udvostručen.
„Specifičnim dvosatnim programom ćemo obeležiti Svetski dan dece obolele od raka i time pružiti podršku svim malim supeherojima koji se i dalje bore i setiti se onih koji, nažalost, nisu više sa nama. Zaključili smo prošle godine da svi imamo izbor da učinimo malo, ili da ne učinimo ništa. Ove godine imamo odličan odziv, ne samo Grada Zrenjanina, lokalne samouprave, već i volontera, kao i privrednika i preduzetnika koji su bili voljni da doniraju određena sredstva. Utičemo i na to da se javnost bolje obavesti o malignim bolestima kod dece i da svi zajedno, koliko možemo, pomognemo izgradnju hemato-onkološkog odeljenja u Nišu, što nam je u ovom trenutku osnovni cilj“, kazala je Jelena Đorđević.
 
 
 
Zrenjaninska kompanija „Gomeks“ jedan je od kolektiva koji se danas uključio u akciju pomoći deci oboleloj od raka. Tim povodom, marketing menadžer kompanije Nedeljko Golušin rekao je da saradnja „Gomeksa“ i udruženja NURDOR traje već nekoliko godina.
„Shvatili smo koliko je važno da Zrenjaninci prihvate činjenicu da u Srbiji ima, nažalost, veliki broj dece, malih boraca, koji svakog dana vode bitku protiv raka i današnjim učešćem u akciji odlučili smo da svakom, ko pošalje SMS poruku za podršku tim malim borcima, poklonimo jednu igračku. Broj igračaka koje smo podelili, odnosno broj poslatih poruka, dovoljan je pokazatelj da smo učinili pravu stvar i da smo našu saradnju s NURDOR-om podigli za još jedan stepen“, kazao je Golušin.   
 
 
 
U programu na Trgu slobode danas su se predstavili članovi KUD „Đerđef“, pevačka grupa „Seferini“, pevač i gitarista Nemanja Stojšić, klovnica DIDI i prijatelji.  
 
Zrenjaninci su danas na različite načine pomogli deci koja se leče od raka – kupovinom balona i različitih promotivnih artikala, fotografisanjem sa zelenim rukavicama popularnog Hulka, uz slogan „I ja se borim“ i širenjem akcije na društvenim mrežama, kao i slanjem SMS poruke u vrednosti od 100 dinara na humanitarni broj 1150. Prikupljena sredstva biće usmerena za drugu fazu izgradnje dečjeg hemato-onkološkog odeljenja bolnice u Nišu. Više informacija o načinu i mogućnostima za pomoć može se dobiti na sajtu www.nurdor.org