Stručna praksa i usavršavanje zrenjaninskih studenata u odeljenjima Gradske uprave

Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić i dekan TF “Mihajlo Pupin” prof. dr Dragica Radosav svečano su danas potpisali Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji između Grada Zrenjanina i Tehničkog fakulteta “Mihajlo Pupin”, na osnovu kog će određeni broj studenata tog fakulteta program stručne prakse i stručnog usavršavanja u narednom periodu realizovati u odeljenjima i službama Gradske uprave Zrenjanin. Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i član Gradskog veća Slaviša Vlačić, načelnici Odeljenja za društvene delatnosti Olivera Lisica i Odeljenja za informaciono-komunikacione tehnologije Gradske uprave Zrenjanin Dušan Šijan, kao i koordinator GIS centra Zrenjanin Miodrag Bogunović.  
 
 
Sporazumom su regulisani međusobni odnosi i obaveze, čija je suština da će Grad Zrenjaninn omogućiti sttudentima fakulteta obavljanje određenih poslova koji su u vezi sa prikupljanjem, unosom i obradom podataka u oblasti urbanizma, komunalne infrastrukture, građevinskog i poljoprivrednog zemljišta i drugih oblasti, zatim sa digitalizacijom i vektorizacijom podataka i njihovim unosom u Geografski informacioni sistem GIS, kao i poslovima u vezi sa razvojem i unapređenjem softvera za vanredne situacije i drugih softvera za Grad Zrenjanin i lokalne samouprave Srednjebanatskog upravnog okruga.
 
Fakultet i Grad Zrenjanin će, u međusobnom dogovoru, utvrđivati broj studenata koji će se upućivati na stručnu praksu i usavršavanje, kao i razmatrati nove mogućnosti za proširenje saradnje.
 

U odsustvu gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića, potpisnik sporazuma Duško Radišić ocenio je današnji događaj kao značajan korak u daljoj saradnji između grada i fakulteta, koja je i do sada bila veoma dobra.
“Ovim sporazumom želimo da tu saradnju ozvaničimo, ali i proširimo u nekim oblastima koje do sada nisu bile predmet naše saradnje”, kazao je Radišić i naveo neke od konkretnih aktivnosti koje će obavljati studenti na praksi.
“Konkretno, poslovi na kojima će studenti biti angažovani tiču se prikupljanja i digitalizacije podataka, s ciljem da dalje unapređujemo i poboljšavamo Geografsko-informacioni sistem. Nešto što je najzanimljivije, ali i najpotrebnije, jeste razvoj softvera za vanredne situacije, ali i razvoj DMS sistema, za upravljanje dokumentacijom, znači softvera koji će povezivati institucije, preduzeća i Gradsku upravu, nešto što ćemo sa studentima i profesorima Tehničkog fakulteta sigurno brže uraditi i po tome biti jedinstveni u zemlji. Sve to pospešiće i razvoj elektronskih servisa, po kojima Grad Zrenjanin prednjači u Srbiji, uz našu želju da obezbedimo građanima što bolje i sveobuhvatnije elektronske usluge”, objasnio je pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina.      
 
 
Dekan TF “Mihajlo Pupin” prof. dr Dragica Radosav podsetila je da jedini državni fakultet u Zrenjaninu dugi niz godina ostvaruje saradnju s Gradskom upravom grada Zrenjanina. Navela je da je od 1. maja prošle godine, od kada je postavljen novi menadžment fakulteta, potpisano više sporazuma s kompanijama i institucijama, koji će doprineti bržem razvoju fakulteta, a time i naše sredine.
“U proteklih nekoliko godina s Gradom smo uspešno realizovali niz ciklusa letnje stručne prakse, dva puta smo realizovali ciklus “Edukacijom do posla” i “IT rešenje za zaposlenje”. Takođe, naši studenti koji su diplomirali imali su prioritet na rang-listi volontiranja da obave praksu u ovom gradu u trajanju od jedne godine. Naši studenti završavaju različite studentske programe, od IT inženjera, softver inženjera, inženjera eksploatacije nafte i gasa, tekstilnih inženjera, inženjera za zaštitu životne sredine, znači možemo da “pokrijemo” širok spektar poslova koji se u našem regionu obavljaju”, istakla je prof. dr Dragica Radosav.
 
Kako je objasnila, praksu će studenti obavljati posle treće i četvrte godine studija, a ono što je posebno značajno za fakultet je da oni pritom mogu raditi sa realnim podacima i na konkretnim zadacima, što će biti i kreativan posao. O izboru i broju studenata koji će pohađati praksu u odeljenjima Gradske uprave, Tehnički fakultet će se dogovarati s rukovodiocima službi i odeljenja u Gradskoj upravi, sistematično, u skladu s potrebama svakog odeljenja, ali i prema afinitetima studenata za obavljanje određenih poslova.