Martonu uručena Zlatna plaketa Nacionalnog saveta Makedonaca u Srbiji

Predsedniku Skupštine grada Zrenjanina Aleksandru Martonu danas je uručena Zlatna plaketa Nacionalnog saveta makednonske nacionalne zajednice u Srbiji. Ovo najviše priznanje makedonske zajednice u Srbiji, za doprinos razvoju i afirmaciji makedonske kulture i tradicije, Aleksandru Martonu je uručio Borče Veličkovski, predsednik Izvršnog odbora Nacionalnog saveta makednonske nacionalne zajednice u Srbiji. Veličkovski je predvodio delegaciju Nacionalnog saveta, koja je danas boravila u Zrenjaninu. 
 
 
Tokom prijema kod predsednika zrenjaninske Skupštine, Veličkovski je istakao da  se u Srbiji trenutno obavlja popisivanje pripadnika svih nacionalnih zajednica koje žive na teritoriji Republike i da će oni, nakon upisa u poseban birački spisak, moći neposredno da osnuju svoje nacionalne savete. 
- Proces upisivanja trajaće do 9. marta i ja pozivam sve pripadnike makedonske nacionalne zajednice koji žive u Zrenjaninu da iskoriste to svoje zakonsko pravo. Aktuelni Nacionalni savet aktivno radi na animiranju naših sunarodnika, kojih prema popisu iz 2002. godine, u Srbiji ima 22786, u Zrenjaninu oko pet stotina, pa je za formiranje Nacionalnog saveta, prema usvojenoj formuli za sve nacionalne zajednice, potrebno prikupiti 10340 potpisa. To su zvanični podaci, mada je, prema našim izvorima, broj Makedonaca koji žive u Srbiji znatno veći, ali se oni, u periodu nakon raspada zajedničke države, iz različitih razloga nisu izjašnjavali kao Makedonci - istakao je Veličkovski i dodao da se neophodni obrasci za upis u poseban birački spisak u Zrenjaninu mogu dobiti na više načina.
- Dvojezični obrazac, na makedonskom i srpskom jeziku, može se dobiti u Gradskoj upravi, u Udruženju Makedonaca "Sveti Kliment Ohridski", kao i na veb-stranici Ministarstva za ljudska i manjinska prava Republike Srbije - pojasnio je Veličkovski. 
 
 
Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton rekao je da je dobro što postoje saveti i udruženja koji na ovaj način šire ideju zajedničkog života za sve građanke i građane naše države. 
- Podržavaćemo sve dobronamerne aktivnosti ne samo makedonske, već i drugih nacionalnih zajednica, jer u toj različitosti vidimo kvalitet i šansu da brže postanemo članovi Evropske unije. S Nacionalnim savetom Makedonaca uspostavili smo izuzetno dobru saradnju, pre svega na polju kulture, a ovo priznanje koje sam danas dobio obavezuje me da se angažujem i na uspostavljanju privredne i svake druge saradnje između Grada Zrenjanina i sredina u Makedoniji s kojima smo nekada intenzivno sarađivali - istakao je Aleksandar Marton.
 
Nakon prijema u Gradskoj kući, delegacija Nacionalnog saveta makednonske nacionalne zajednice u Srbiji posetila je prostorije Udruženja Makedonaca "Sveti Kliment Ohridski" u Zrenjaninu, u Makedonskoj ulici, i tom prilikom uručila članovima Udruženja jedan računar.