Zaključen Poseban kolektivni ugovor između Grada Zrenjanina i sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i predsednik gradskog odbora sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije za grad Zrenjanin Ljubomir Srdić zaključili su danas u Gradskoj kući poseban kolektivni ugovor za javna komunalna i druga javna preduzeća Grada Zrenjanina.
 
Ovim ugovorom, zaključenim između osnivača i reprezentativnog Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije za grad Zrenjanin, u skladu sa Zakonom uređuju se prava, obaveze i odgovornosti zaposlenih iz radnog odnosa u javnim komunalnim i drugim javnim preduzećima čiji je osnivač grad Zrenjanin, zaštita zaposlenih na radu, zarade i ostale naknade zaposlenih, prava sindikata i poslodavaca i međusobni odnosi učesnika ugovora.
 
 
Potpisnici ugovora nisu krili zadovoljstvo što su pregovori uspešno okončani. Zaključivanju ugovora i formulisanju zajedničkog teksta prethodili su višenedeljni razgovori, a u sam ugovor unete su, po rečima gradonačelnika Janjića, i neke odrednice koja daju i veća prava radnicima u javnim i komunalnim preduzećima od zakonom propisanog minimuma.
-  Mislim da smo ovim potpisivanjem načinili značajan iskorak u socijalnom dijalogu s granskim sinidkatima u ovoj oblasti, da naši radnici, naši komunalci mogu da budu zadovoljni odnosom s osnivačem, odnosno s Gradom Zrenjaninom i mislim da će u narednom periodu ovaj sporazum doći do izražaja. I pored mnogo štednje i restrikcija u svakom pogledu, koje nas u ovoj godini očekuju, mi želimo da naše radnike, komunalce, zaštitimo, jer, na primer, nije lako raditi na ulici, nije lako raditi na deponiji ili u nekom šahtu dubokom 2-3 metra i mislim da ti ljudi zaslužuju i da ih zaštitimo maksimalno koliko nam zakon dozvoljava – istakao je gradonačelnik Janjić. 
 
   
 
Ovaj ugovor neposredno se primenjuje i osnov je za zaključivanje kolektivnih ugovora kod pojedinačnih poslodavaca. U slučaju Zrenjanina, radi se o JP "Direkcija za izgradnju i uređenje grada", JKP "Vodovod i kanalizacija", JKP "Čistoća i zelenilo", JKP "Pijace i parkinzi", JKP "Gradska toplana", JP "Gradska stambena agencija", JP "Rezervati prirode Zrenjanin", JKP "Zrenjaninska objedinjena naplata", JP "Radio Zrenjanin" i JP "Turistički centar Grada Zrenjanina", u kojima je, kako je rečeno, zaposleno oko 1200 radnika.
 
Predsednik gradskog odbora sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije za Grad Zrenjanin Ljubomir Srdić kazao je da je ugovor potpisan na tri godine, da svaka od ugovorenih strana može da pokrene inicijativu za nekom promenom ugovora, uz obostranu saglasnost, i da je njim Zakon o radu podignut na viši nivo.
- Gde god je to zakon dozvoljavao i davao minimum, mi smo to podigli na neki viši nivo, da bi prava zaposlenih bila zaštićena. Ovo je dobar primer i za sve ostale grane na teritoriji Grada Zrenjanina da i oni, po ugledu na nas, pokušaju da podignu to na viši nivo. Zaposleni su obuhvaćeni i kroz godine staža, godine provedene na radu, a zaštićeni su i zaposleni iznad 60 godina starosti, koji ne mogu biti proglašeni "tehnološkim viškom". Sve pojedinačne organizacije će primeniti ovaj ugovor, za sve jednako važi, a pokušaće da, na nivou svoje organizacije, podignu to na još jedan viši nivo – naglasio je Srdić. 
 
   
 
Zaključivanju ugovora prisustvovao je i predsednik pokrajinskog odbora sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Žika Živadinović, koji je čestitao kolegama sindikalcima iz Zrenjanina na postignutom sporazumu i posebno se zahvalio Gradu Zrenjaninu i gradonačelniku Janjiću na nastavku socijalnog dijaloga, kao osnovi budućeg dobrog rada i uspeha Grada Zrenjanina. 
- Ono što nam je u ovom trenutku najpotrebnije u Srbiji jeste jedinstvo svih sindikalaca, to je ono što nas čini snažnijim i jačim u vremenima koja već jesu došla i koja nisu laka, ali zajedničkim radom to ćemo, svakako, pokušati da promenimo – istakao je Živadinović.