Gradonačelnik posetio farmu kunića u Stajićevu - podrška novim preduzetničkim idejama

Braća Popov iz Stajićeva, Nenad i Dejan, uz očevu pomoć, odlučila su da marta ove godine započnu biznis nedovoljno zastupljen u našoj zemlji, a veoma profitabilan u evropskim i širim razmerama – uzgajanje kunića na mini-farmi. Kapacitet njihove farme, odnosno početnog jata, je trenutno 50 ženki i 12 mužjaka kunića rase "hajkom", francuskog hibridnog kunića nastalog ukrštanjem drugih kunića s najboljim osobinama. Ženke okote i do 12 mladunaca koji brzo napreduju i za 75 dana dostižu konzumnu težinu od 3 kg, kada se i isporučuju tržištu.
 
 
Pružajući podršku ovoj preduzetničkoj ideji, farmu kunića kod Stajićeva danas je posetio i gradonačelnik Zrenjanina, Čedomir Janjić, još jednom istakavši da je poljoprivreda zamajac razvoja u našem gradu, a verovatno i u celoj Srbiji.
- Pokušavamo na različite načine da pomognemo našim poljoprivrednicima, bez obzira da li se bave ratarskom, povrtarskom ili stočarskom proizvodnjom i ne mogu da sakrijem zadovoljstvo kad upoznam mlade i preduzimljive ljude koji rade nešto što drugi ne rade, u ovom slučaju bave se uzgajanjem kunića. Naravno da ću ja, u konsultaciji s mojim stručnim službama, pokušati da pomognem ovako agilnim našim poljoprivrednicima s kojima smo zajedno došli do nekih ideja, pre svega, šta bi trebalo Ministarstvo poljoprivrede da učini i pomogne im u sferi regulative, a mi ćemo, kroz razne podsticaje, takođe nastojati da ih obuhvatimo – rekao je gradonačelnik Janjić nakon obilaska farme kunića "Braća Popov".
 
 
Suvlasnik farme Nenad Popov kaže da je kapacitet proizvodnje tri do četiri hiljade kunića za tov godišnje. Planovi su, dodaje on, da se taj kapacitet u skorije vreme udvostruči.
- Da bi bili konkurentni, planiramo da na farmi imamo stotinu ženki, a najveći problem ovog posla kod nas je što se on trenutno tretira isključivo kao hobi. Naš cilj, kao i svih kunićara u Srbiji, je upravo taj da se kunićarstvo uvrsti u granu stočarstva. Time bi postali konkurentniji i što se tiče matičenja jata, subvencionisanja, mogućnosti uvoza i izvoza i raznih drugih povlastica. Gradska uprava u Zrenjaninu je imala sluha za našu proizvodnju, prepoznala je u ovom poslu perspektivu i pomogla nam u nastupu prema Ministarstvu poljoprivrede, a razgovaramo i o drugim mogućnostima za pomoć – ističe Popov.
 
 
Tržište za proizvodnju, po njegovim rečima, postoji i za sada se kunići isporučuju Veterinarskom zavodu Subotica, poznatom lancu marketa, hotelijerima, restoranima...
- Perspektiva posla je velika, jer ne postoji zdravije meso od mesa kunića. To je stoprocentno belo meso, s najmanjim sadržajem holesterola i najboljim odnosom proteina, te se preporučuje za ishranu dece, rekonvalescenata, trudnica, sportista, starijih osoba, kao i obolelih od ateroskleroze, povišenog krvnog pritiska, dijabetesa, bolesti srca – objašnjava Nenad Popov.
 
 
Najveći uvoznici kunića i mesa od njih su Nemačka, Italija, Francuska, Mađarska, a najveći potrošači Rusija i Kina. U Srbiji je najveća odgajivačnica kunića "Doknić" locirana upravo na teritoriji Vojvodine, u Bajmoku, odakle potiču i matična jata farme kunića "Braća Popov" u Stajićevu.