Počast za osvajače medalja iz Zrenjanina na Specijalnoj olimpijadi u Los Anđelesu

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić priredio je danas u ambijentu Gradske bašte prijem za četvoro zrenjaninskih sportista koji su učestvovali na Specijalnoj olimpijadi u Los Anđelesu i osvojili četiri medalje u stonom tenisu – po jednu zlatnu i bronzanu i dve srebrne. 
 
Članovi kluba za osobe s posebnim potrebama "Hendi sport" iz Zrenjanina Ivan Živkov i Valentina Manojlov osvojili su srebrnu, odnosno bronzanu medalju u pojedinačnoj konkurenciji, dok su u dublu, sa UNIFIED partnerima (iz redovne populacije) Borislavom i Natašom Živkov, osvojili još dve medalje - muški dubl Ivan Živkov / Borislav Živkov zlatnu i ženski dubl Nataša Živkov / Valentina Manojlov srebrnu. 
 
 
Naše stonotenisere je u Los Anđelesu vodio trener Borislav Nuhanović, a današnjem prijemu prisustvovali su i članica Gradskog veća grada Zrenjanina za resor sporta Zlatana Ankić, zamenik predsednice Skupštine grada Ljubomir Stanisavljev i generalni sekretar Sportskog saveza grada Zrenjanina Simo Salapura.
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić naglasio je da uspesi ovih zrenjaninskih sportista nisu slučajni, iako možda nisu propraćeni na pravi način.
- Podržavamo naše sportiste i klubove u svim sportovima, organizujemo u Zrenjaninu različita takmičenja, i naravno da smo podržali i ove naše sugrađane koji ne mogu da učestvuju na redovnim takmičenjima. Očigledno je da se s njima sjajno radi i velika je čast kad neki Zrenjaninac predstavlja državu na bilo kom takmičenju, a naročito na ovako velikom, koje je održano u Los Anđelesu. Na ovu decu i na rezultate koje postižu svi možemo da budemo ponosni – rekao je gradonačelnik Janjić.
 
 
Uz ostvarene sportske rezultate, naši sportisti nose posebne utiske iz jednog od najvećih američkih gradova. Ivan Živkov je svestrani sportista u "Hendi sportu", uz stoni tenis bavi se i košarkom, fudbalom, odbojkom i plivanjem, dok osamnaestogodišnja Valentina Manojlov stoni tenis trenira tri godine. Oboje ističu da je učešće na ovoj olimpijadi za njih predstavljalo poseban i jedinstven doživljaj.
- Bilo je teško osvojiti medalju, konkurencija je bila jaka, protivnici i mečevi dosta teški. U singlu i dublu sam osvojio medalje, prvo i drugo mesto, dok sam u miksu bio četvrti. Pripreme su bile dobre, iako živim na selu, uspevao sam sve da postignem. Volim sport i puno mi znači – kaže Ivan Živkov.
 
 
Trener Borislav Nuhanović ističe da je stoni tenis bio među najmasovnijim sportovima na ovoj velikoj smotri, sa oko 150 takmičara iz 70 zemalja.
- Srećan sam što smo bili u situaciji da uopšte odemo na Olimpijske igre, što su naša deca, ovi divni momci i devojke predstavljali zemlju i grad u najboljem svetlu, o čemu svedoče četiri osvojene medalje, od ukupno 17 koliko je Srbija osvojila. Izuzetno sam zadovoljan i što nam je pružena prilika da vidimo sve znamenitosti Los Anđelesa, Holivuda, Santa Monike, Diznilenda – navodi Nuhanović.
 
Specijalna olimpijada u Los Anđelesu je organizovana u čast osoba sa intelektualnom ometenošću i na njoj je, od 25. jula do 3. avgusta, učestvovalo ukupno 6.500 sportista iz 160 zemalja, koji su se nadmetali u 25 sportova. Srbiju je predstavljalo 109 sportista i oni su u našu zemlju doneli 17 medalja. Praktično je četvrtina osvojenih medalja stigla u Zrenjanin, što uspeh naših stonotenisera čini još značajnijim.