Božićne svečanosti - gore badnjaci širom grada i u selima

Uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića, na Badnji dan, tradicionalno se osveštavaju i pale badnjaci u svim delovima grada Zrenjanina i u naseljenim mestima. 
 
 
Gradski čelnici prisustvovali su svečanostima na više lokacija u gradu, a prva svečana liturgija služena je u hramu Uspenja Presvete Bogorodice.  Badnjak su vatri prineli gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, njegov zamenik Saša Santovac i zamenik predsednice Skupštine grada Ljubomir Stanisavljev, a osveštanju su prisustvovali i pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, kao i pojedini članovi Gradskog veća i odbornici Skupštine grada. Božićnu poslanicu pred badnjakom izrekao je Ljubomir Nađalin, protonamesnik Uspenskog hrama. 
 
 
 
Nakon paljenja badnjaka, Janjić i Santovac su deci okupljenoj u porti hrama darovali božićne paketiće, koje su obezbedili Grad Zrenjanin i Zona unapređenog poslovanja BID. Gradonačelnik Zrenjanina rekao je tom prilikom da je danas blagdan, Badnji dan, kada se okupljamo sa svojim prijateljima, najbližima, sa svojim porodicama, da tako treba ovo veče provesti.
- Drago mi je što se u ovom hramu okupilo mnogo ljudi i uveren sam da će i na drugim mestima, u drugim hramovima, takođe biti tako. To je dobra poruka za ovaj praznik – da se sabiramo, da se okupljamo, jer samo  zajedno možemo mnogo da uradimo, a planovi su nam zaista ambiciozni. Pripremili smo ove godine i dovoljan broj paketića za svu decu koja su prisustvovala paljenju badnjaka i niko nije ostao bez božićnog dara  – istakao je Čedomir Janjić.
 
 
 
Nakon hrama Uspenja Presvete Bogorodice on je posetio i drugi najstariji verski objekat u gradu Zrenjaninu – hram Vavedenja Presvete Bogorodice, u Gradnulici, gde je bilo više razloga za posetu. Osim prisustva božićnim svečanostima, Janjić i Santovac su se upoznali i sa značajnim radovima na obnovi ikonostasa tog hrama, sagrađenog 1777. godine, koji je danas kulturno dobro od velikog značaja. Grad Zrenjanin je, uz donatore, učestvovao u finansiranju radova vrednih oko 70 hiljada evra, a koji su do sada završeni u obimu od oko 80 odsto. Stručnjaci vrše ponovno oslikavanje i izrađuju umetnički duborez, a ikone su optočene 24-karatnim zlatom.    
 
 
 
Gradonačelnik Čedomir Janjić prisustvovao je paljenju badnjaka i ispred dva nova gradska hrama – na Bagljašu, ispred hrama Vaznesenja Gospoda Isusa Hrista i na Zelenom polju, ispred hrama Svetog oca Nikolaja, zatim u mesnim zajednicama "Sava Kovačević" i "Dositej Obradović", a večeras će prisustvovati božićnim svečanostima ispred hrama Svetih Otaca u Kleku.