Prijem za učesnike ''Bine mira''

Pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić primio je danas učesnike festivala "Bina mira" iz Nemačke, Belgije, BiH, Slovenije.

Festival se održava od 14. do 22. septembra u Kulturnom centru Zrenjanina i to je, po rečima Radišića, odlična prilika da se mladi upoznaju, druže, i zbliže, a razlike premoste i pošalje snažna poruka potrebe za mirom, što zapravo i jeste ideja festivala.  

 

 

- Imamo čast da se “Bina mira” održava u našem gradu i što je tim povodom više od 150 mladih u našem gradu. Zadovoljni smo što smo domaćini i što, sada zahvaljujući CEKOM-u, učestvujemo u ovakvim projektima. Mi smo i ranije bili uključeni u realizaciju sličnih projekata i ono što je zaista bilo dirljivo, prošle godine u Nemačkoj, kada smo bili sa našim gimnazijalcima i svi došli do zaključka da je ovakih projekata, ideja i druženja bilo i ranije, ratova ne bi bilo i niko ne bi izgubio svoje najbliže, a svi smo u njima mnogo izgubili - rekao je Radišić.

 

 

Koordinatorka “Bine mira” Elferide Belflam, kazala je da se festival održava od 2008. godine, svake godine u drugom gradu - do sada u Ahenu, Tuzli, Banja Luci i sada u Zrenjaninu.

- Cilj projekta jeste da se okupe mladi iz Evrope koji mogu međusobno razgovarati i da izraze svoje stvarne probleme, aktelne danas, ali i da ukažu na one koji su mogući u budućnosti. Veoma smo zadovoljni, jer, čini nam se da je interakcija među mladima odlična, a ovde smo lepo primljeni i osećamo se kao velika porodica - kazala je Belfam.
Halida Hasanagić iz tuzlanskog “Pozorišta mladih” zahvalila je na gostoprimstvu i navela da prijateljstvo sa zrenjaninskim CEKOM - om traje već deset godina.- Hvala im za svu toplinu i bliskost, hvala i Kulturnom Centru, Crvenom Krstu, pozorištu, hvala svima što se ovde, na svakom koraku, osećamo kao kod kuće - rekla je ona.

 

  

 

Smiljana Tucakov kazala je da su organizatori ovogodišnjeg festivala „Bina mira” Kreativni centar CEKOM, Kulturni centar Zrenjanina i KulturKick Creative Productions, u saradnji sa Narodnim pozorištem „Toša Jovanović“ i uz podršku Grada Zrenjanina i Kompanije „Gomex”.

Tema ovogodišnjeg festivala - BEG (ESCAPE), biće razrađena kroz kreativnu dramu, ples, fotografiju i muziku. Radionice vode umetnici različitih profila sa višegodišnjim iskustvom u interkulturalnom radu sa mladima, a u rad radionica mogućnost da se uključe imaju i zainteresovani mladi Zrenjaninci.

Kako je navela, osim izvođenja pozorišnih predstava navedenih grupa, koje se bave mirovnim temama, učesnici festivala su uključeni i u rad umetničkih radionica. 

 

 

Osnovni cilj Festivala je uklanjanje barijera nastalih kroz religijske, nacionalne i regionalne posebnosti i orijentisan je na predstavljanje mirovnih poruka i razmišljanja mladih kroz pozorišne predstave. Festival podstiče i afirmiše savremeno stvaralaštvo mladih u oblastima kulture i umetnosti, sa posebnim akcentom na interkulturalni pristup u radu.

Festival „Bina mira” pokrenula je Ahenska mreža za humanitarni rad i interkulturalni rad sa mladima, (Ahen/Nemačka), 2008. godine u saradnji sa organizacijom „Udruženje mladih Tuzle“, BiH, a 2010. godine organizaciji Festivala se pridružuju i DIS teatar iz Banja Luke, BiH i udruženje CEKOM iz Zrenjanina, Srbija.