Okrugli sto o nasilju nad ženama

Ženska odbornička mreža Skupštine grada Zrenjanina, juče je, obeležavajući  Međunarodni dan ljudskih prava, održala u Multimedijalnoj sali Gradske kuće okrugli sto na temu "Nasilje nad ženama", u okviru kampanje "16 dana aktivizma".
 
Skup je pozdravio pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, podsećajući da Grad aktivno podržava svaki vid borbe protiv nasilja nad ženama:
- Veoma smo zadovoljni zbog zrenjaninskog modela borbe protiv nasilja nad ženama, koji je umrežio sve institucije nadležne za taj problem. Dovoljno je  da se žrtva obrati jednoj među njima i samim tim se u rad na slučaju uključuju i sve ostale institucije iz mreže. Taj model podrazumeva njihovu stalnu saradnju u rešavanju svakog slučaja porodičnog nasilja – istakao je Radišić.
 
On je dodao da je zrenjaninski model primer ostalim lokalnim samoupravama kako da unaprede svoje mehanizme za prevenciju nasilja.
 
Uvodnu reč na okruglom stolu dala je koordinatorka Ženske odborničke mreže Danijela Paunović, a govorile su i Ljiljana Lazarević, koodinatorka radne grupe za prevenciju nasilja na teritoriji Grada Zrenjanina i Milena Prstojević, zamenica koordinatorke ŽOM-a. U dijalogu su učestvovali i predstavnici Centra za socijalni rad, Policijske uprave, Prekršajnog organa, načelnica Doma zdravlja i sudija Osnovnog suda u Zrenjaninu.
 
 
Koordinatorka mreže Paunović je objasnila da je jedan od ciljeva ženskih odbornica borba za bolji položaj žena u svim segmentima društva:
- Danas razgovaramo o fenomenu rodno zasnovanog nasilja, a osim nadležnih i njihovih predstavnika, važno nam je da se u borbu uključe i mediji, kako bi u svojim sadržajima informisali i edukovali o problemu. Posebno apelujem na žene koje su na položajima gde se donose odluke, ali i na žene preduzetnice kako bi se više uključile u ovu akciju. Neophodno je učešće svih društvenih činilaca kako bi zajedničkom aktivnošću efikasno sproveli prevenciju nasilja nad ženama – rekla je Paunović.
 
Tokom okruglog stola, učesnice i prisutni iznosili su i razmenjivali iskustva u radu na slučajevima porodičnog nasilja, kao i u radu sa žrtvama, te iznosili predloge za unapređenje daljeg rada na ovom problemu.
 
"16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je svetska kampanja koju obeležava 1.700 organizacija u preko 100 država sveta. Ona obuhvata četiri važna međunarodna datuma među kojima je i 10. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava. Ovaj dan se obeležava od 1950. godine, na dan kada je, dve godine ranije, potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima.