Delegacija iz bratskog Trebinja u Zrenjaninu: negovanje višedecenijske saradnje

Delegacija iz bratskog grada Trebinja u Republici Srpskoj prisustvovaće sutrašnjem obeležavanju jubileja kolonizacije i doseljavanja stanovništva iz Hercegovine u Banat, a danas je u Gradskoj kući prijem za njihove predstavnike priredio i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić. Prijemu su prisustvovali gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurović i odbornik u tamošnjoj Skupštini Zoran Anđušić, a uz gradonačelnika Janjića, s Trebinjcima je razgovarao i narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije Mirko Krlić. 
 
 
Gradonačelnik Trebinja konstatuje da se odnosi dva prijateljska grada razvijaju u pravom pravcu, kao i da se saradnji Trebinja i Zrenjanina pridružuju i neke druge sredine.
- Mi smo prekjuče u Nišu formirali zajednicu prijatelja opštine Trebinje, tako da se našem bratskom gradu Zrenjaninu priključilo još nekoliko opština iz Srbije i to je prvi put da se na jedan institucionalan način povezuju naše opštine. Zahvaljujem se gradonačelniku Janjiću na pozivu za prisustvo sutrašnjoj svečanosti. Veliki broj Hercegovaca se naselio u ovom kraju i to je prilika za obeležavanje godišnjice, ali i razgovore o onome što sledi, punoj privrednoj saradnji, na kojoj počiva i sve ostalo - kazao je Vučurević i dodao da značajni potencijali Trebinja i Hercegovine leže u oblasti turizma, te da treba očekivati i veću saradnju turističkih organizacija sa oba područja.
- Trebinje i Istočna Hercegovina u poslednje tri godine beleže značajan porast turističke posećenosti i to jeste nova turistička destinacija, na kojoj je locirano više od 70 odsto ukupnog kulturno-istorijskog nasleđa Republike Srpske - ističe Vučurević.       
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić naglašava da se Trebinjci ovde i ne mogu nazvati gostima, jer je puno toga zajedničkog i svaki susret koristi se i da bi se ragovaralo o novim mogućnostima saradnje.
- I naš današnji susret išao je u tom pravcu, naše agencije imaju aranžmane za Trebinje, ali je bilo reči i o tome da ekskurzije iz Trebinja i Republike Srpske dođu u Srbiju i Zrenjanin, jer mislimo da i mi imamo šta da ponudimo, a naravno, kao još jedan viši stepen saradnje, je da pokušamo da uvežemo naše privrednike da nađu svoj interes - ocenio je Janjić razgovore s predstavnicima Trebinja.      
 
 
Akademija posvećena 70. godišnjici kolonizacije i doseljavanja sa prostora Bosne i Hercegovine u Banat biće održana sutra u 17.30 časova u Narodnom pozorištu "Toša Jovanović", uz učešće naših eminentnih glumaca, istoričara, književnika i horski nastup Srpskog hora "Sveti Serafim Sarovski". Nakon Akademije, u hotelu "Vojvodina" od 20 časova počinje saborno sijelo i druženje zvanica i gostiju.