Isidora Žebeljan 25. laureat nagrade Fonda ''Todor Manojlović''

Kompozitorka, redovna članica Srpske akademije nauka i umetnosti Isidora Žebeljan, dobitnica je nagrade Fonda „Todor Manojlović“ za moderni umetnički senzibilitet za 2016. godinu, saopšteno je danas na konferenciji za novinare održanoj u spomen-sobi Todora Manojlovića u Narodnom muzeju u Zrenjaninu. Po tradiciji, ime dobitnika te prestižne nagrade saopštava se na 17. februar, dan rođenja pesnika, dramskog pisca, esejiste, književnog i likovnog kritičara i prevodioca, našeg sugrađanina Todora Manojlovića (1883-1968). 
 
 
Isidora Žebeljan je dvadeset peti laureat nagrade Fonda „Todor Manojlović“ koji je 1992. godine osnovala Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina, sa osnovnom idejom da se sačuva ime i populariše delo Todora Manojlovića, zavičajnog stvaraoca koji je po svojim postignućima i uticajima daleko nadmašio lokalne okvire. Fond je kroz svoj rad na  proučavanju književne zaostavštine, prikupljanje, objavljivanje i popularisanje dela Todora Manojlovića ustanovio i nagradu koja je već profilisana u jednu od vodećih nagrada u Srbiji i nosi naziv „Nagrada za moderni umetnički senzibilitet“. Nagrada  se svake godine dodeljuje umetnicima iz raznih oblasti stvaralaštva čije delo ostvaruje autentičnu, provokativnu saglasnost sa bićem i stvaralaštvom Todora Manojlovića. 
 
U obrazloženju žirija Fonda „Todor Manojlović“, koje je saopštila predsednica Upravnog odbora Fonda Vladislava Gordić petković, navodi se, između ostalog, da „baveći se, pored komponovanja, pijanizmom i dirigovanjem, redovna članica SANU i profesorka Fakulteta muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu Isidora Žebeljan u svojoj prebogatoj i višeslojnoj stvaralačkoj biografiji beleži mnogo nastupa i nagrada, pozorišnih i filmskih projekata, diskografskih izdanja, pedagoškog angažmana u univerzitetskoj nastavi i kreativnog umrežavanja sa glasovitim svetskim umetnicima. Vlasnica je jedne Mokranjčeve nagrade, tri Sterijine i četiri nagrade Yustat Bijenala pozorišnog dizajna za najbolju pozorišnu muziku, nagrade srpskog FIPRESCI-ja i Filmskog festivala u Sopotu; članica je dve akademije, srpske od 2006. a Svetske akademije nauka i umetnosti od 2012. Jedina sa ovih prostora dobija nagradu Parlamentarne skupštine mediteranskih zemalja za dostignuća u oblasti kulture i umetnosti.“
 
 
„Iz samog ovog neveštog pokušaja da mapiramo sva polja stvaranja i delovanja Isidore Žebeljan očigledno je da su brojne njene veze sa Todorom Manojlovićem, i da ih u trajnom dosluhu čuvaju postupci umetničke forme i intelektualne prakse, kao i posvećenost interdisciplinarnom umetničkom angažmanu. Jedna druga Isidora, Isidora Sekulić, u poeziji Todora Manojlovića opažala je i osunčani toskanski pejsaž,  i tehnološka dostignuća civilizacije kojima prividno u tako lepom svetu nije mesto. U spoju prividno nespojivog Isidora Sekulić prepoznala je potrebu da se predoče, kako kaže, naš trepet, naša epoha, napori i radosti čoveka našeg doba. Mnogostrukost i raznolikost umetničkih poduhvata, posvećenost kreativnom angažmanu i performativnoj praksi, ali ništa manje ni posvećenost pokušaju da se združe frule i flamingosi, da se uglazbe tradicija i inovacija, opredelili su žiri Fonda „Todor Manojlović“ da  nagradu za moderni umetnički senzibilitet dodeli Isidori Žebeljan. Ona je dvadeset peti laureat nagrade u čijem se obuhvatu sa njenim imenom sada obrelo i polje umetničke muzike“, zaključuje se u obrazloženju žirija.
 
 
Isidora Žebeljan (Beograd, 1967), studirala je kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Vlastimira Trajkovića. Od 2002. godine profesor je kompozicije na istom fakultetu. Za svoj kompozitorski rad osvojila je nekoliko značajnih nagrada u zemlji, uključujući i Mokranjčevu nagradu 2004. godine. Dobitnik je stipendije njujorške fondacije „Civitella Ranieri“ za 2005. godinu. Godine 2006. izabrana je za člana Srpske akademije nauka i umetnosti (od 2012. redovni član), a 2012. za člana Svetske akademije umetnosti i nauke. Berlinski časopis „Der Freitag“ izabrao je Isidoru Žebeljan za jednu od deset najperspektivnijih javnih ličnosti na svetu za 2009. godinu. Godine 2014, kao prva javna ličnost sa Balkana, dobila je nagradu Parlamentarne skupštine mediteranskih zemalja, za dostignuća u oblasti kulture i umetnosti. Isidora Žebeljan je takođe jedan od najistaknutijih srpskih savremenih kompozitora muzike za pozorište i film.
 
Nagrada će, prema dogovoru sa laureatom, biti dodeljena u dogovoreno vreme na svečanosti u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu. Nagrada se sastoji od novčanog iznosa, povelje i objavljivanja knjige laureata nagrade u ediciji „Feniks“ u okviru izdavačke delatnosti Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“.