Održane manifestacije ''Trka za srećnije detinjstvo'' i 12. Mini olimpijada udruženja za pomoć MNRO

Prostor zrenjaninskog Aviv Parka bio je u subotu u znaku humanosti, dece, sporta i druženja, sa više od hiljadu učesnika u dve objedinjene manifestacije - “Trci za srećnije detinjstvo” i 12. Mini olimpijadi Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Vojvodine. Po četvrti put su ove manifestacije zajedno održane u Aviv Parku, a kao i prethodnih godina karakterisala ih je masovnost, veliki odziv učesnika i visok stepen humanosti, izražen kroz kupovinu takmičarskih brojeva, po simboličnoj ceni od 50 dinara, kao doprinos akciji za pomoć odličnim zrenjaninskim đacima iz porodica u stanju socijalne potrebe.
 
 
 
 
Mini-olimpijada okupila je ove godine 14 ekipa iz 13 gradova i opština: Subotice, Žablja, Inđije, Vršca, Bačke Topole, Kule, Novog Sada, Vrbasa, Pančeva, Srbobrana, Stare Pazove, Kikinde i domaćina, Zrenjanina, koji je tradicionalno nastupio s dve ekipe - udruženja “Suncokret” i osnovne i srednje škole “9. maj”. Pod sloganom “Uprkos svemu - dohvati život”, učesnici su se družili i dobro zabavljali, ali i takmičili u pet sportskih disciplina: obaranju čunjeva, bacanju kugle, skoku iz mesta, pikadu i disciplini iznenađenja.
 
Učesnike je pozdravio pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura istakavši da je manifestacija od samih početaka zamišljena da ruši barijere i predrasude koje postoje, da promoviše prave vrednosti, solidarnost, ravnopravnost i toleranciju. U ostvarenju tih ciljeva, kazao je, udruženi su i daju svoj doprinos Grad Zrenjanin, Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, zrenjaninsko udruženje “Suncokret”, gradska Organizacija Crvenog krsta, Aviv Park.
 
 
 
 
Učesnicima su se obratili i predsednica Udruženja “Suncokret“ Ružica Tomić, i savetnica u Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Zorica Vučković, koja je i proglasila 12. Mini olimpijadu otvorenom. Ona je istakla da Sekretarijat sarađuje s udruženjima kakvo je “Suncokret”.
- U prethodne tri godine Sekretarijat je, u ime unapređenja socijalne zaštite u AP Vojvodini, dodelio 600 miliona dinara, a za udruženja je u ovoj godini do sada je iudvojeno 18 miliona i finansirano 121 udruženje i njihovi projekti. Među njima je i udruženje “Suncokret” i ja sam zadovoljna što je Sekretarijat prepoznao ovakvu manifestaciju, koja vraća osmehe na lice neke dece - rekla je Vučković.  
 
 
 
 
Učesnici Mini olimpijade simbolično su i ovoga puta otvorili “Trku za srećnije detinjstvo”, humanitarno-sportsku manifestaciju koja tradicionalno okuplja učesnike od predškolskog do srednjoškolskog uzrasta. Nakon obraćanja predsednice Organizacije crvenog krsta Zrenjanin Sonje Kapeler Puškarić i menadžera “Aviv Parka” Gorana Todića, manifestaciju je otvorio Simo Salapura, istakavši da je ovo jedna od najvećih sportskih i humanitarnih manifestacija u gradu.
- Hvala vam što ste kupili takmičarske brojeve i ideja je da od prihoda pomognemo onima kojima je to najpotrebnije. Imamo ovde još jednu humanitarnu akciju, a to je dobrovoljno davanje krvi, za one starije koji žele i mogu da daju krv. Želim vam da imate što više osmeha na licima i da se sledeće godine ponovo okupimo, u još većem broju - poručio je pomoćnik gradonačelnika učesnicima trke. 
 
 
 
 
U organizaciji “Trke za srećnije detinjstvo”, osim Crvenog krsta, Grada Zrenjanina i Aviv Parka, učestvovali su i Sportski savez grada Zrenjanina, Savez za školski sport i volonteri Zrenjanina, a celokupan subotnji događaj upotpunjen je prodajom rukotvorina, akcijom dobrovoljnog davanja krvi, kontrolom krvnog pritiska i merenja glukoze u krvi za sve zainteresovane građane. Obeležen je na taj način i Svetski dan srca.