Gradonačelnik na sednici Gradskog štaba: možemo biti ponosni na funkcionisanje Zrenjanina tokom vanrednog stanja

Gradski štab za vanredne situacije grada Zrenjanina zasedao je danas nakon što je ukinuto vanredno stanje na teritoriji Republike Srbije i doneo odluke iz svoje nadležnosti. Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je istakao da je Zrenjanin u uslovima vanrednog stanja funkcionisao na način na koji možemo biti ponosni, da je rezultat toga i svega 25 zabeleženih slučajeva zaraze koronavirusom, bez smrtnog ishoda, da je u potpunosti očuvan zdravstveni sistem i svi zaposleni u njemu, te da iz ovog kriznog perioda izlazimo s dragocenim iskustvom. 

- Niko od nas, od zdravstvenih radnika do snaga bezbednosti, nije imao iskustvo kako se treba ponašati u ovakvoj situaciji i kakve mere preduzimati. Zrenjanin je jedan od prvih gradova u kom je formiran kol-centar za pomoć našim najstarijim sugrađanima. Više od 700 volontera smo angažovali da im donose namirnice i potrepštine, među retkim smo gradovima koji su realizovali dva kruga podele paketa pomoći, pripremili smo po 17 hiljada paketa u svakom krugu, što je zahtevalo veliku logistiku i organizaciju i značajna finansijska sredstva, a posebno su naši građani ukazali poverenje komunalnim milicajcima, koji su im podizali i donosili penzije - rekao je gradonačelnik i izrazio uverenje da će građani i dalje biti disciplinovani do kada to bude potrebno, da će poštovati vanredne mere koje ostaju na snazi do daljeg, da će i dalje štititi i sebe i druge i da se nada da se epidemija neće vratiti.

Prethodno je na sednici razmatrana opšta situacija u gradu, sa zdravstvenog, socijalnog, bezbednosnog i komunalnog aspekta, rezimirane aktivnosti tokom vanrednog stanja, s posebnim akcentom na stanje u zdravstvenom sistemu i ustanovama socijalnog staranja, o čemu će detaljnije biti reči u posebnoj vesti. 

Na sednici je utvrđeno da, s današnjim danom, prestaje rad kol-centra u Gradskoj upravi , ali da će u funkciji ostati jedan telefonski broj, 066-866-0600, na koji se građani mogu obraćati dok su na snazi vanredne mere. JKP “Čistoća i zelenilo” nastavlja s dezinfekcijom javnih površina i ustanova, a pristupa i dezinfekciji osnovnih škola i visokoškolskih ustanova, koje počinju s aktivnostima od ponedeljka, 11. maja.

Saopšteno je i da su svi vrtići u sastavu Predškolske ustanove Zrenjanin  dezinfikovani i pripremljeni za prihvat dece od ponedeljka, 11. maja, u skladu s propisanom procedurom i uslovima. 


Nakon današnje sednice Gradskog štaba za vanredne situacije donet je odgovarajući Zaključak.  

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5627/Gradski_stab_08-05_0.jpg