Položeno cveće na obnovljen spomenik na Bošnjakovom salašu

Povodom godišnjice streljanja rodoljuba na mestu zvanom “Bošnjakov salaš” položeno je cveće na spomen obeležje koje se nalazi na putu za Mihajlovo. Polaganju cveća su prisustvovale delegacije Organizacije rezervnih vojnih starešina Zrenjanina, Udruženja građana iz naselja „Ruža Šulman“, Mesne zajednice „Dositej Obradović“, Zavoda za zaštitu spomenika kulture i Grada Zrenjanina. Cveće na spomenik su položili Duško Radišić, u ime Grada Zrenjanina i Miroslav Sladojević, predstavnik ORVS Zrenjanin.

Ovo spomen obeležje je nedavno renovirano zahvaljujući projektu Zavoda za zaštitu spomenika i sredstvima Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanje. Spomenik je potpuno renoviran, a da se on vrati u prvobitno stanje pomogao je i sam autor Tibor Bence, koji sada živi u Nemačkoj. Zahvaljujući njegovim nacrtima obeležje sada ima sve elemente onako kako ih je on prvobitno i zamislio, ali sve ideje tada nisu mogle da budu i sprovedene u delo.

Spomen-obelisk je zamišljen kao slobodnostojeća apstraktna skulptura koja snažno izranja iz ravničarskog okruženja. Podignut je na mestu na kom su 26. jula 1941. streljani ranije zarobljeni rodoljubi Vladimir Kolarov Koča, Ruža Šulman, Aldan Tiberij, Stojan Arsenov i Frank Samuel Šandor, a u znak odmazde zbog paljenja žita. Ovde je završena ljubavna priča Koče Kolarova i Ruže Šulman koji su zajedno otišli u smrt, iako su okupatori želeli da poštede Ružu, u zamenu da izda još nekoga od učesnika otpora, što je ona odbila.

Tekst i fotografije: Mile Novaković

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5726/Bosnjakov_salas_2020_0.jpg