Grad Zrenjanin subvencijama pomaže razvoj poljoprivrede

U Multimedijalnoj sali Gradske kuće danas je održana konferencija za novinare na kojoj su gradonačelnik Čedomir Janjić i njegov pomoćnik David Dimkić predstavili subvencije za poljoprivredna gazdinstva sa teritorije Grada Zrenjanina, a bilo je reči i o korišćenju sredstava iz agrarnog budžeta za 2014. godinu.

Gradonačelnik Janjić je istakao da je lokalna samouprava prepoznala poljoprivredu kao privrednu granu od velikog značaja za našu sredinu, a koja bi, imajući u vidu brojne potencijale, mogla biti zamajac razvoja našeg grada.

 

 

On je ukazao na podatak da agrarni budžet za ovu godinu iznosi 350 miliona dinara i da će taj novac biti iskorišten upravo za razvoj poljoprivrede i pomoć poljoprivrednicima.

- Moram da istaknem da je Grad Zrenjanin izdvojio 10 miliona dinara da bi subvencionisali kamate za kratkoročne kredite. Naša poljoprivredna gazdinstva će od danas moći da apliciraju kod poslovne banke za kredite u iznosu od 100 do 500.000 dinara. To je kredit na godinu dana sa kamatom od 6 posto, što mislimo da je vrlo korektna kamata, a taj kredit će moći da se koristi i za finansiranje setve ili druge potrebe poljoprivrednika. Pokušavamo da proizvođačima omogućimo da budu konkurentiji i da lakše da proizvode i plasiraju svoje proizvode – rekao je gradonačelnik.

On je pojasnio da je to zapravo nastavak onoga što je radilo  i Ministarstvo poljoprivrede koje je takođe finansiralo ovakve kredite, a da Grad Zrenjanin pruža još jednu šansu našim poljoprivrednicima.

 

 

 

- Država je već davala stimulativne kredite poljoprivrednicima, ali nismo sigurni da su svi bili inforimisani o uslovima kredita. Javljali su nam se ljudi sa terena i mi smo odlučili da nastavimo, a čak smo i proširili namenu kredita – dodao je on.

Dimkić je pojasnio da je model subvencionisanja kamata kod poslovnih banaka model koji već primenjuje Ministarstvo poljoprivrede.

- Sa tih deset miliona dinara Grad subvencioniše i plaća kamatu koju bi poljoprivrednik platio kada bi uzeo komercijalni kredit. Znači, deset posto podmiruje Grad, a šest posto korisnik kredita. To mora biti registrovano poljioprivredno gazdinstvo, a procedura za dobijanje kredita je vrlo jednostavna sa manje papirologije. Mislimo da je reč o velikoj pomoći našim poljoprivrednicima, jer, svedoci smo da prodaju "na zeleno“ a na ovaj način će moći svoje proizvode da sačuvaju do povoljne cene kada na tržištu žitarica i drugih prehrambenih proizvoda dođe do cene koja njima odgovara – rekao je Dimkić napominjući da se očekuje da će preko dve stotine gazdinstava iskoristiti ovu pogodnost.

 

 

Gradonačelnik Janjić je na današnjoj konferenciji istakao da je ovaj kredit samo deo onoga što Grad Zrenjanin čini kako bi pomogao poljoprivrednim proizvođačima.

Dimkić je u nastavku rekao da je 10 miliona dinara izdvojeno  za agrohemijsku analizu zemljišta, koju je vrši  Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin, što je više novca u odnosu na prošlu godinu i da je time obezbeđena analiza zemljišta za 4.000 uzoraka. 

- Takođe, iz budžeta je izdvojeno milion dinara za kupovinu  savremenog mikroskopa kojim je dodatno unapređen i usavršen rad Poljoprivredne stručne službe u našem gradu, a kako bi se pokrili troškovi poljoprivrednika u cilju uvećavanja stada Grad Zrenjanin je izdvojio novac i za matičenje životinja. Za tu namenu opredeljeno je 6 miliona dinara – dodao je Dimkić.